Nyugdíjvita borzolja a német kedélyeket

Nyugdíjvita borzolja a német kedélyeket

Jó másfél esztendő választja még el a németeket a következő parlamenti választástól, de annak talán legkényesebb témája máris előtérbe került: hogyan alakul a nyugdíjasok sorsa. Az Európai Unió leggazdagabb országában ugyanis egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek az idős korosztály elszegényedésének a veszélyét feszegetik.

Mindeddig a politikai pártok igyekeztek megkerülni a társadalom széles rétegét foglalkoztató kérdést. Aztán a rádióban elhangzott a becslés, miszerint néhány esztendőn belül a nyugdíjasok ötven százalékát fenyegeti majd a szegénység. A nyugdíj választási témaként első alkalommal 1986 októberében merült fel. Akkor a kereszténydemokrata (CDU) Norbert Blüm azóta is sokat idézett kijelentéssel lépett a nyilvánosság elé, közölve: biztos a nyugdíj. Előzőleg a CDU és a liberális FDP alkotta kormány kénytelen volt bejelenteni a nyugdíjreformot, tekintettel az egyre inkább elöregedő társadalomra. A csökkentés akkor elmaradt, a politikai vezetés pedig kénytelen volt rádöbbenni, hogy ez a téma kampányidőszakban feszültséghez vezet, ezért tehát jobb megkerülni.

A témát most nehéz lesz mellőzni, hiszen a lakosság 57 százaléka úgy érzi, hogy életének befejező szakasza anyagilag nincs biztosítva. A politikai vezetés igyekszik ugyan csitítani az aggodalmakat, garantáltnak nevezi az állami nyugdíj létét, de nem ad választ arra a kérdésre, milyen összegre számíthatnak az érintettek. Az előreláthatóan negatívan alakuló gazdasági konjunktúra hatására az elöregedő korosztály tagjai egykori fizetésüknek eddigi 47 százaléka helyett már csak annak 43,7 százalékával kalkulálhatnak, ami életkörülményeik romlását jelenti.

A magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegek kamatoztatása – tekintettel a nullás kamatlábra – elvesztette a varázsát, és az állampapírokkal támogatott biztosítási változatot Horst Seehofer, a bajor CSU elnöke bukott ötletnek nevezte. E felételezést visszautasítja a szociáldemokrata munkaügyi miniszter. A tizenhatmillió befizető Andrea Nahles szerint állami garanciát kap arra, hogy pénze nem veszhet el. Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter egyenesen a nyugdíjkorhatár emelését javasolta hetvenéves korra, kiváltva számtalan szociális szervezet és az egyházak tiltakozását.

Súlyosbítja a nyugdíjvitát, hogy a fiatal korosztály nem hajlandó időben elkezdeni a várható nyugdíjidőszak anyagi alapjának erősítését. Felmérések szerint a 17–27 éves korosztály tagjainak mindössze egyharmada hajlandó takarékoskodni idős éveire.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »