Nyugdíjas pedagógusok – Szolgálatukért tüntette ki a magyar állam

Nyugdíjas pedagógusok – Szolgálatukért tüntette ki a magyar állam

Fontos, amit a pedagógus tanít, de meghatározó az is, ahogyan tanít – hangsúlyozta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) országos elnöke tegnap a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban az idén nyugalmazott pedagógusokat méltató ünnepségen.

A magyar kormány által felajánlott oklevél és emlékérem átadóján Burus-Siklódi Botond azt mondta, a pedagógusok tudásra, szívbéli jóságra tanítanak, az elismerés azoknak szól, akik felismerték és követték az oktató-nevelő munka egyik nehéz feladatát: értékeink megismertetését és közkinccsé tételét.

Péter Sándor, az RMPSZ háromszéki elnöke a Szózat elhangzása és Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatójának köszöntője után szólt az ünnepeltekhez, akiket arra biztatott, hogy ne veszítsék el munkakedvüket, tenni akarásukat, legyenek segítségére családjuknak, de egy időre visszatérhetnek hivatásukhoz is. A reál tantárgyak terén erre igen nagy szükség van, matematikából idén tíz tanár vonult nyugdíjba Háromszéken, de kémiából és fizikából is pedagógushiány van a megyében – hangsúlyozta Kiss Imre megyei főtanfelügyelő.

Hírdetés

A Pedagógus Szolgálati Emlékérem odaítélése régi keletű Magyarországon, az erdélyi magyar pedagógusszövetség csak öt esztendeje kezdeményezte az elismerés kiterjesztését a határon túli területekre is – ismertette az RMPSZ országos elnöke. Busus-Siklódi Botond elismerését fejezte ki, hogy a szövetség háromszéki szervezete az országos elnökségtől függetlenül évente életműdíjjal jutalmazza a kiemelkedő pedagógusi teljesítményt nyújtó és a közéleti tevékenységet is folytató tanítókat, tanárokat, és méltatta a pedagógusi hivatás közösségmegtartó és -erősítő szerepét. Lászlófy Pál, a magyar pedagógusszövetség tiszteletbeli elnöke néhai Szabó Kálmán Attila neves székelyudvarhelyi pedagógus Apáczai Csere János emlékére írt verséből olvasott fel részletet, mintegy figyelmeztetőként, mennyire fontos a pedagógus felelőssége.

Az oklevelet és emlékérmet tartalmazó díszmappát az RMPSZ széki elnökei segédletével adták át a tizenhárom sepsiszéki, három-három kézdiszéki és erdővidéki, valamint egy kovásznai nyugdíjba vonuló pedagógusnak. Az ünnepelteket a házigazda diákok részéről Rab Henrietta és Urbán Panna énekkel, Dénes Andor verssel köszöntötte.

Fekete Réka / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »