Nyomozzunk Natival, és tudjunk meg többet a Winterekről

Nyomozzunk Natival, és tudjunk meg többet a Winterekről

2021 november végén jelent meg Benyovszky Mánya Ágnes új könyve a SIK Polgári Társulás gondozásában Winter-vakáció – Nyári kaland Pöstyénben címmel.

A kiadó sajtóközleménye alapján a kiadvány egy úgynevezett kiterjesztett dimenzióval rendelkezik – az illusztrációk közt QR-kódok találhatók, melyeket mobiltelefonnal beolvasva elénk tárulnak a Winter-életmű egyes részletei. A szerző ugyanis – nagyon bölcsen – nem hagyta ki, hogy átfogóbb betekintést adjon Winter Lajos csaknem egy évszázados, rendkívül termékeny életébe.

Az eseményekben gazdag sors mégsem terheli meg az alaptörténetet, inkább csak finoman bukkan fel belőle egy-egy töredék.

Így a könyv szövege főleg Nati, a 13 éves főszereplő mókás, bohókás és huncut kalandjaira összpontosít, ugyanis Benyovszky Mánya Ágnes egy nyaralás történetét meséli el, amely során a kislány dédnagyanyjával tölti a nyári vakáció napjait.

Hírdetés

Ebből már sejthető, hogy a nagy kor- és ízlésbeli különbségek, még a szeretetteljes kapcsolat ellenére sem ígérnek hiperaktív kirándulást. És mégsem töri ki az unalom a kislányt az együtt töltött napok alatt, sőt! A történettel Nati szemszögéből ismerkedhetünk meg, vele együtt fedezhetjük fel Pöstyént, a szlovákiai fürdővárost és annak sok-sok érdekességét: az infanteristákat, a gyógyító trutyit, a százéves patikát… És persze a Wintereket. Az ő munkájuk érdeme, hogy ez a fürdő nemcsak Európában, hanem világszerte ismert és keresett helye volt a gyógyulni vágyóknak és egyben azoknak is, akik kedvelték a 20. század sajátos fürdőkultúráját. Számos színész, sportoló és történelmi személyiség érkezett ide a kikapcsolódás és a feltöltődés, ma úgy is mondhatnánk, hogy a wellness iránti igényével. A test és a lélek egyszerre üdült és gyógyult itt.

Nati viszont makkegészséges és leginkább ki sem mozdulna a szobából, míg elérhető a wifi.

Ahogy a várossal ismerkedik, úgy tesz szert új ismerősökre és barátokra, akikkel bejárja a Fürdőszigetet, és egyre inkább rájön, mennyi minden fér egy tevékeny életútba, főleg ha az Winter Lajosé: sikerek, hírnév, meghurcolás és kisemmizés.

A megnyerő, dinamikus illusztrációkat Apa Eszter készítette, a kiadványban szereplő archív fényképeket pedig a pöstyéni Winter Imre Balneológiai Múzeum bocsátotta a kiadó szervezet rendelkezésére.

További információk az alábbi honlapon érhetők el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »