Nyomozók jártak Spéder Zoltán érdekeltségeinél

Nyomozók jártak Spéder Zoltán érdekeltségeinél

Adathordozókat foglaltak le és házkutatást tartottak szerdán a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai az FHB-csoportnál, és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó különböző érdekeltségeinél. Úgy tűnik, hogy a kormányzati leszámolás árát ismét a magyar adófizetők állják.

Az elmúlt néhány nap tőzsdei forgalma alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar adófizetők már biztosan veszítettek a kormány és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó között kirobbant belső konfliktusában. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján elérhető nyilvános adatok alapján az FHB Jelzálogbankban több mint 4,8 millió részvény van állami tulajdonban. A hétfői nyitóértéken egy részvény ára még 702 forintot ért, csütörtökön azonban már 540 forinton zárt az FHB-papírok árfolyama a BÉT-en. Ez alapján a magyar adófizetők 783 millió forintot buktak a kormányzati belharc következtében, miután ennyivel érnek kevesebbet az állami FHB-részvények a hétfői tőzsdenyitás óta.

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette lapunk azon értesülését, hogy szerdán több helyen is házkutatást tartottak az FHB-csoportnál. – A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda idén január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást – közölte lapunkkal az ORFK. A rendőrség azt is megerősítette, hogy az FHB Bankcsoport mellett „több más helyszínen is házkutatásokra és lefoglalásokra került sor”. Hozzátették még, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik. Az FHB nem akart az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolni. Annyit közöltek csak lapunkkal, hogy a „jegybank keddi határozatával szemben társaságunk élhet bírósági felülvizsgálattal, várhatóan e lehetőség vizsgálatát követően erre sor kerülhet”.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják, vagyis a médiabirodalmat is birtokló nagyvállalkozó gazdasági hatalmának visszanyesése mögött elképzelhető, hogy a kancelláriaminiszter hatalmának a gyengítése a valódi cél. A parlament kedden sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségéhez köthető Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban. Sőt a Magyar Nemzeti Bank ugyanezen a napon büntette meg 105 millió forintra az FHB Jelzálogbankot, mert állítása szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket, egy még 2013-ban kibocsátott kötvényértékesítéssel kapcsolatban. Sőt a jegybank még személyi felelősségre vonási eljárást is indított az ügyben.

Az elmúlt hetekben azonban a kormány közeli média valóságos boszorkányüldözésbe kezdett a fideszes üzletemberrel kapcsolatban. Lázár János kancellária miniszter a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy Spéder Zoltánt a barátjának tartja. Arra a kérdésre, hogy mit szól az üzletember elleni kampányhoz csak annyit válaszolt, hogy „barátom volt a jóban, barátom lesz a rosszban is”, emiatt „ebben a kérdésben csak elfogultan tudna nyilatkozni”. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Spéder elleni leszámolással Orbán Viktor miniszterelnök egyben neki is üzenni akarna


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »