Nyomoznak a magyarellenes megnyilvánulások miatt

Nyomozást kezdett csütörtökön a Kárpátalja megyei ügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai főosztálya a szélsőséges ukrán szervezetek március 13-ai ungvári felvonulásán tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások ügyében.

A vizsgálat megindításáról Volodimir Janko megyei ügyész tájékoztatott azt követően, hogy a Kárpátalja megyei tanács magyar frakciója és képviselői a testület csütörtöki ülésén felszólították a rendvédelmi szerveket, hogy vizsgálják ki az ukrán nacionalista szervezetek hétvégi ungvári fáklyás felvonulásán elhangzott magyarellenes felhívásokat. A megmozduláson történteket – számos képviselővel együtt – elítélte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója, aki szerint a hasonló megnyilvánulások lejáratják Kárpátalját, és eltávolítják Ukrajnát Európától, adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál.

A jelentés szerint a megyei tanács ülésén felolvasták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatát, amelyben a szervezet aggodalmát fejezte ki az ukrán nacionalista szervezetek aktivistáinak a kárpátaljai nemzetiségek közötti béke megbontására irányuló cselekedetei miatt. A KMKSZ is kérte a rendvédelmi szervektől az ügy kivizsgálását – olvasható a cikkben.

Vasárnap Ungváron több paramilitáris szervezet, köztük a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Jobb Szektor, az Azov és Ajdar terepszínű katonai uniformist viselő mintegy száz aktivistája fáklyás felvonulást tartott abból az alkalomból, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki a néhány napig létező Kárpát-Ukrajna államot. Az UNN ukrán hírügynökség portálján szerdán közzétett, de időközben levett videofelvétel tanúsága szerint az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobor mellett elvonuló szélsőjobboldaliak egyebek mellett azt skandálták: késhegyre a magyarokkal. A megmozduláson határozott fellépést ígértek a Kárpátalját Ukrajnától „elszakítani szándékozó magyar szeparatistákkal” szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »