Nyomozásban kirendelt tolmácsot akart megvesztegetni egy fiatalkorú

Egy nyomozásban kirendelt tolmácsot akart megvesztegetni és hamis tanúzásra bírni egy fiatalkorú öt társával, majd meg is fenyegették, megölik, ha nem segít – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében az áll: a vádirat lényege szerint az akkor 17 éves elsőrendű vádlottat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki, mert 2015 szeptemberében Örkény és Pusztavacs térségében társaival kirabolt Röszkéről Budapestre tartó szír állampolgárokat.

A szír migránsokkal történt szembesítését követően az elsőrendű vádlott félreérthetetlenül jelezte a sértetteknek, hogy ha hallgatnak, akkor fizetni fog nekik. Ezt a szír állampolgárok megértették, de nem fogadták el.

Ezután a vádlott családtagjai, ismerősei a bűnügyben eljáró tolmácsot keresték meg, és találkozót beszéltek meg vele. A vádlottak gépkocsiba ültették a tolmácsot, és arra kérték, vegye rá a szíreket arra, hogy vallják azt: nem fegyveresen rabolták ki őket. Illetve, ha erre nem hajlandóak, akkor tolmácsoljon hamisan. A tolmácsnak ezért ötezer eurót ajánlottak fel, a szír állampolgárok rajta keresztül ugyanennyit kaptak volna.

A tolmács látszólag belement az ügyletbe, de a konkrét cselekvést később azzal hárította el, hogy a szírek további két-kétezer eurót kérnek.

Néhány nappal később a vádlottak a tolmácsot autóval követni kezdték, és megfenyegették, megölik, ha nem tolmácsol a céljaiknak megfelelően.

A tolmács a hatóságokhoz fordult, és a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis tanúzásra felhívás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt az elkövetés idején fiatalkorú férfival és öt társával szemben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »