Nyolcméteres hó van a Kárpátok bércein

Nyolcméteres hó van a Kárpátok bércein

Szinte hihetetlen, de a Transzfogarasi út június közepén is képes szibériai állapotokat idézni Erdély határán – írja a Főtér kolozsvári hírportál.

Azt írták, nem irigyelik a Brassó megyei közútkarbantartó munkatársait, akiknek így,  június közepén éppen az a dolguk, hogy eltakarítsák a havat az Erdélyt dél-Romániával összekötő Transzfogarasi útról – írja az Origo.

A festői tájakon átkígyózó hegyvidéki útszakaszon ugyanis még az átlagoshoz képest is durva vastagságú hóréteg keletkezett. 

A hét-nyolc métert is elérheti a hófal magassága. 

A hókotrók keményen dolgoznak. Hozzáteszik, hogy ez egyelőre sziszifuszi munkának tűnik, ugyanis a hó még a hét elején is szépen hullott.

Mint írták, talán a beígért kánikula majd az útkarbantartók segítségére lesz, a cél ugyanis az, hogy  július elsejére megtisztítsák az utat, és megnyissák a forgalom előtt.

A Transzfogarasi út ugyanis nincs egész évben nyitva.

Hírdetés

A téli időszakra – amely abban a magasságban júliusig tart – lezárják a forgalom elől.

A hivatalosan 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Arges településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 méteres magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. 

Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja is van.

Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. 

A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra. 

A hivatalos nyitvatartás július 1-től november 30-ig tart. 

Már ha az időjárás is úgy akarja.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »