Nyolcezer ember személyi csődeljáráshoz való jogát ismerték el

Nyolcezer ember személyi csődeljáráshoz való jogát ismerték el

RIMASZOMBAT. Nem egész egy évvel a személyi csőddel kapcsolatos jogszabály-módosítás hatályba léptét követően a jogsegély-központok (CPP) több mint 80 ezer konzultációt tudhatnak maguk mögött és több mint 8 ezer ember személyi csődeljáráshoz való jogát ismerték el. Közülük is a legtöbben – szám szerint 2500-an – Besztercebánya megyei lakosok – közölte a CPP rimaszombati irodájában tartott rövid sajtótájékoztatóján Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter.

„Besztercebánya megye így a számarányok tekintetében szemmel láthatóan az élen jár" – közölte Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter (Most-HÍd), aki szerint mindez a megyében élők helyzetével, vagyis a továbbra is magas állástalansággal és annak velejáróival is összefügg.

A miniszter ugyanakkor értékelte, hogy a személyi csőd intézménye egy második esélyt adott az embereknek nehéz élethelyzetük során. „Azok a személyek, akik különféle okokból kifolyólag adóssággyűrűbe kerültek, nem képesek törleszteni hiteleiket, önerejükből nem képesek ebből a helyzetből kievickélni. Említett intézmény és jogszabály-módosítás segítő jobbot nyújt ezeknek az embereknek, hogy képesek legyenek kilábalni ebből a helyzetből" – fűzte hozzá.

A jogsegély-központ (CPP) rimaszombati irodája jelenleg az 560-at is meghaladó személyi csődeljárásra vonatkozó kérvényt számlál. Ez a szám is egyike a legmagasabbaknak az országban. „Magunk is az intézmény iránti érdeklődés hanyatlására számítottunk azt követően, hogy 2017 márciusában elfogadásra került a törvénymódosítás" – nyilatkozta a CPP rimaszombati irodájának vezetője, Pavel Koniar. A személyi csőd az iroda agendájának mintegy felét teszi ki jelenleg. „Naponta mintegy 20 főnyi személyi csőd iránt érdeklődővel konzultálunk" – jegyezte meg.

Hírdetés

Koniar szerint a legtöbben a csődeljárással összefüggésben kéri a jogsegély-szolgálat segítségét. „A legmagasabb munkanélküliséggel rendelkező régióról van szó. Az emberek hiteltörlesztési problémái csak halmozódnak, aminek következményeként végrehajtással kénytelenek szembesülni" – mutatott rá.

A szlovákiai jogsegélyközpontok országos vezetője, Eva Kováčechová elmondása szerint irodáik jelenleg rendkívüli módon le vannak terhelve. „Míg a hétköznapi agenda talán némileg csökkent, addig a személyi csőddel kapcsolatos annak többszörösére nőtt" – mondta. A CPP 2017-ben ebből az okból is országszerte megerősítette sorait, amelyekbe 35 új munkatársat vett fel.

A CPP jelenleg 12 irodával rendelkezik az országban, amelyekben összesen 127 személyt foglalkoztat. Ezen felül további 16 konzultációs osztályon működtetnek jogsegélyszolgálatot. A CPP vezetése 2018-ban további 3 irodát és 16 konzultációs osztályt kíván megnyitni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »