Nyolc újabb tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Nyolc újabb tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

A Rátz Tanár Úr Életműdíj idei elismertjei a szellemiségükkel, szakmai tudásukkal hozzájárulnak a hazai kutatók új generációjának kineveléséhez – mondta az InfoRádiónak a díjat az Ericsson Magyarországgal és a Graphisoft-tal alapító Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke.

Idén 21. alkalommal adták a több magyar tudós tudományos karrierjét is elindító Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat, az elismerést nyolcan vehették át szerdán, a Magyar Tudományos Akadémián. A kitüntetést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben, összesen 12 millió forint értékben.

A díj a pénzjutalmon kívül egy-egy életmű elismerése, hiszen olyan személyek, kiváló kémia-, biológiatanárok kapják, akik a személyiségükkel, az általuk végzett jellemformálással és természetesen a szakmai munkájukkal, a tanítással hozzájárulnak, hogy kiváló kutatókat, fejlesztőket, embereket neveljenek – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke.

Hírdetés

A díjazott gimnáziumi, esteleg általános iskolai tanárok a pályaválasztás szempontjából meghatározó életkorban tudnak irányt mutatni és megszerettetni a biológiát, a kémiát. Ezáltal pedig a természettudományokkal kapcsolatos irányba mehetnek tovább a gyerekek, akár például mérnöki, orvostudományi vagy gyógyszerészi irányba.

  • Az idén elismerésben részesült Csahóczi Erzsébet, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tanára;
  • Kovács István, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára;
  • Vankó Péter, a BME Fizikai Tanszékének tanára.
  • Elismerést vehetett át át Pápai Gyuláné és Pápai Gyula, a fertődi Babos József Általános Iskola és a Soproni Szakképzési Centrum két tanára.
  • Díjat kapott Fodor Erika, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára, valamint
  • Sarka Lajos, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára.
  • Kitüntetésben részesült még Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanára, valamint
  • Horváth Zsolt, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium tanára.

Alapítása óta összesen 160 olyan, 5-12. évfolyamos diákoknak matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg az életműdíjat, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. A fejenként 1,5 millió forinttal járó elismerésre – amelyet minden évben a fenti szakterületről két-két pedagógus kap meg – kollégáik, magánszemélyek, illetve szakmai és társadalmi szervezetek jelölhetik a tanárokat, a nyertesek személyéről pedig a három alapító vállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »