Nyolc személy ellen emeltek vádat a kézilabdás bundaügyben – egyikük rendőr volt

Nyolc személy ellen emeltek vádat a kézilabdás bundaügyben – egyikük rendőr volt

Nyolc személy ellen emeltek vádat a kézilabdás bundaügyben – egyikük rendőr volt

Nyolc ember ellen emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – két külön vádiratban – kézilabdasportban történt bundázás miatt, négy érintett ráadásul játékvezető.

Hírdetés

A vádirat szerint 2016-17-ben a gyanúsított személyek pénzt ígértek a kézilabdabíróknak azért, hogy NB I-es, NB II-es és ligakupa mérkőzéseket csaljanak el. A két játékvezetőpáros öt mérkőzésre kapott megbízást 150 és 500 ezer forint közötti összegért.

Rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy. A vádnak tárgya olyan cselekmény is, amelynél más, nem korrumpálható játékvezetőknek ajánlottak fel 100 ezer forintot egy mérkőzése előtt azzal, hogy abból „menjenek el vacsorázni”, valamint, hogy ,,egyenes legyen a pálya”. Ezt az ajánlatot a játékvezetők visszautasították és jelentették az esetet a Játékvezetői Bizottság vezetőinek. 

A megbízás ellenére a bundázás nem minden esetben volt sikeres az érintett csapatok közötti tudáskülönbség miatt, ezekben az esetekben nem is fizették ki a megbízók az ígért összeget. A sikeres bundázások után volt, hogy a pénzt a kézilabda szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte.

A büntetési indítvány a játékvezetőkkel szemben letöltendő szabadságvesztés. Az ügyben érintett személyek közül az egyik edző és egyesületi elnök nyomozati alkut tudott kötni, így ők 1 év és 6 hónap, 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel „megúszhatják”.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »