Nyolc órára felfüggesztik Aleppó támadását

Nyolc órára felfüggesztik Aleppó támadását csütörtökön az orosz és a szíriai fegyveres erők – közölte hétfőn az orosz fegyveres erők vezérkara.

Az október 20-án helyi idő szerint reggel 8-tól délután 4-ig tartó “humanitárius szünet” alatt a civilek és a kormányellenes fegyveresek két folyosón át elhagyhatják a várost a török határ közelében fekvő Idlíb irányába. 

“Ebben az időszakban az orosz légierő és a szíriai kormányerők leállítják a légicsapásokat és a más fegyverekből való tüzelést” – jelentette ki Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője.

A tábornok a városból  távozó civileknek teljes körű biztonságot, orvosi ellátást és ideiglenes szállást ígért. Mint mondta, az orosz fél a humanitárius szervezetek első kérésére bármikor kész beszüntetni a tüzelést, és biztosítani azt, hogy Aleppóba egészségügyi szakemberek juthassanak be, valamint hogy evakuálják onnan a betegeket és sebesülteket.

Rudszkoj azt is közölte, hogy szeptember eleje óta Aleppó nyugati, a szíriai kormányerők által ellenőrzött részében több mint 130 gyerek vesztette életét annak következtében, hogy a kormányellenes fegyveresek szisztematikusan lövik az iskolákat, a mecseteket és a piacokat.

Az ENSZ által közölt becslése szerint Aleppó keleti negyedeiben mintegy 8 ezer kormányellenes harcos van, akik közül mintegy 900-an az an-Núszra Front elnevezésű terrorszervezet tagjai. 

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pozitív lépésnek nevezte az orosz bejelentést, bár kevesellte a 8 órás időtartamot. Az ENSZ szóvivője pedig 48 órás tűzszünetet sürgetett, hogy a segélyszállító konvojok eljuthassanak a városba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »