Nyolc gyereket raboltak el Nigériában egy árvaházból gyerekkatonának – Az Egyház tiltakozik

Nyolc gyereket raboltak el Nigériában egy árvaházból gyerekkatonának – Az Egyház tiltakozik

A Nigériai hatóságok a Boko Haram terrorszervezetnek tulajdonítják az emberrablást. Három felnőttet is magukkal vittek a fegyveresek január 23-án, de nekik sikerült elmenekülniük. Az Egyház azt kéri, hogy teremtsék meg a biztonságot.

A nigériai hatóságok úgy vélik, hogy katonának akarják besorozni az Abuja közelében található árvaházból elrabolt nyolc gyermeket. Január 23-án egyelőre nem azonosított iszlám szélsőségesek vitték el őket néhány alkalmazottal együtt. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az országban legtöbb merényletet és emberrablást elkövető Boko Haram áll az eset mögött. Az árvaház körüli erdőt kutatják át először.

A nigériai egyház ismét felhívással fordult a kormányhoz annak érdekében, hogy erősítse meg a biztoságot, különösen az oktatási és vallási intézmények területén. „Ezek a szégyenteljes és aljas tettek folyamatosan rombolják Nigéria jóhírét – hangsúlyozta Ignatius Ayau Kaigama abujai érsek. – A nigériai hatóságok oly mértékben elvesztették az ellenőrzést az események felett, hogy ez már távol tartja a turistákat és a befektetőket is. Imádkozunk a rabok szabadulásáért és az embertelen tettek elkövetőinek megtéréséért!”

Az utóbbi években az ország több tartományában számos alkalommal papokat is raboltak el. Az esetek többségében dzsihadista fegyveres csoportok és a szervezett bűnözés hozzájuk kapcsolódó csoportjai így akarják destabilizálni az egyes térségeket, és így akarnak zsarolással pénzhez jutni. A váltságdíj összege néhány száz eurótól több ezer euróig terjedhet. Sok esetben sajnos az áldozatok nem élik túl az emberrablást, vagy csak komoly fizikai-lelki sérülésekkel szabadulnak. Ritka, hogy az áldozatokat fizetés nélkül szabadon engedik, illetve előfordul, hogy iszlamista harcosok szabadon bocsátását kérik cserébe. Máskor – és ez állhat ez utóbbi emberrablás hátterében is – gyerekeket, fiatalokat rabolnak el, hogy besorozzák őket a terroristák közé. Nagyon sok iskola vált már célponttá, több száz diákot raboltak el.

Hírdetés

Kormányhivatalnokok is válhatnak emberrablás áldozataivá. Január 25-én elrabolták Bridget Esenét, a Nigériai bevándorlási szolgálat (Nis) szóvivőjét. Fegyveres katonának tartóztatták fel, amikor templomba ment. (Január 27-i hírek szerint őt azóta szabadon engedték – a szerk.)

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »