Nyolc év után újra három megyei tanácsos Brassó megyében

Barssó megyében az RMDSZ-nek az eddigi kettő helyett három megyei tanácsosa van, Brassó városban sikerült újra megszereznie a két tanácsosi helyet. Két, eddig képviselet nélküli tanácsban (Halmágy, Botfalu) sikerült egy-egy tanácsosi helyet szerezni. Három magyar polgármester folytathatja a munkát Ürmösön, Alsórákoson és Apácán – értékelt Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

“Nyolc év után újra három megyei tanácsosunk van az eddigi kettő helyett – annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben húsz százalékkal csökkent a magyarság száma. Ez egy kiemelkedő eredmény, amit méltón mutathat fel a közösségünk. Az elmúlt négy évben a megyei tanácsban nehéz körülmények között kellett dolgozzunk, viszont sikereket is tudtunk elérni, ennek is köszönhető az eredmény. Az RMDSZ megyei és városi szinten jó tárgyalási pozícióban van most, és ezt a magyarság javára tudjuk fordítani” – hangsúlyozta a megyei elnök.

Az RMDSZ megyei tanácsosi listájára 15 098 szavazatot kapott, amely az érvényes szavazatok 6,99 százalékát jelenti, illetve a Brassó városi tanácsosi listára 5524 szavazatot, amely az érvényes szavazatok 6,38 százalékát teszi ki. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy az RMDSZ a megyei tanácsban közel 9 százalékos politikai súllyal, a városi tanácsban pedig 8 százalékos súllyal bír majd – mindkét arány jóval a demográfiai arány felett van.

Az RMDSZ a megyében három településen őrizte meg polgármesteri tisztségét: Ürmösön Gergely János, Alsórákoson Epureanu János és Apácán Bölöni László továbbra is folytathatja a munkát. Az elnök csalódottan ismertette, hogy Tatrangon, sajnálatos módon, elveszítették a polgármesteri helyet. “Olyan településről beszélünk, ahol a magyarok aránya csupán 28,9 százalék, ennek ellenére Szakál András polgármesterjelölt csak 100 szavazattal veszítette el a tisztséget, 1417 szavazatot kapott. Fontos megemlíteni, hogy egy független, magyar jelölt 129 szavazatot vitt el. Ha ez nem történik meg, ma magyar polgármestere lenne a községnek. A tanácsosi listára 1314 szavazatot kaptak. Itt is lényeges tudni, hogy a független magyar tanácsosjelölt 80 szavazatot vitt el, és ahhoz, hogy meglegyen Tatrangban a hatodik magyar tanácsosi hely, 16 szavazat hiányzott” – mondta Kovács.

“A kudarcot sokunk számára nem kompenzálja a többi pozitív eredmény. Viszont továbbra is számítunk a csapatra, a tanácsosokra, és természetesen Szakál Andrásra. Csak bátorítani tudom őket, hogy folytassák, amit elkezdtek” – emelte ki.

Az RMDSZ közleménye szerint jelentős sikereket tud felmutatni a Szövetség az olyan szórványtelepüléseken, mint Halmágy, Botfalu, ahol sikerült bejutni a tanácsba. Kiemelik, Kőhalomban sikerült egy helyett két tanácsosi helyet szerezni, Bodolán 27 év után három helyett négy magyar önkormányzati képviselő tevékenykedhet a helyi tanácsban. A megye további magyarlakta településein az RMDSZ megtartotta a magyar közösség képviseletét: Höltövény, Kóbor, Krizba, Kaca, Zsiberk, Homoród község, Olthévíz, Szásztyúkos és Keresztvár.

“Bebizonyosodott, hogy szórványban a széthúzás veszélyezteti a magyarság képviseletét az önkormányzatokban. Összegzésképp elmondhatom, hogy ahol jó csapat van, jó a jelölt, sikeresen tevékenykedtek eddig, ott lehet eredményeket elérni. A magyar közösség erőt tud felmutatni azáltal, hogy képviseletét – a veszteségek ellenére is – gyarapítani tudta. Sikeres választásokat zártunk, ami a magyar közösségnek köszönhető. Ez maradjon példa számunkra, törekedjünk, építkezzünk tovább” – összegzett Kovács Attila. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »