Nyitrának több vízre lesz szüksége a Jaguar gyár miatt

A Jaguer Land Rover üzemének felépítése mellett szükséges a vízellátási hálózat javítása és fejlesztése is, ugyanis az új gyár vízfogyasztása körülbelül egyharmada lesz Nyitra teljes fogyasztásának.  A Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság R.t. (ZaVS) már elkészített olyan projekteket, amelyeknek köszönhetően az automobilgyár a nagyüzemű termelés során sem küzd majd vízhiánnyal.

 

“Meg kell értenünk, hogy egy nagy fogyasztó érkezik ide. Az első számok alapján, amiket feltüntettek, az ő napi vízfogyasztásuk körülbelül Nyitra város fogyasztásának egyharmadát teszi majd ki. Ennyi vízre lesz szüksége a Land Rovernek naponta.” – mondta a társaság technikai-beruházásokért felelős igazgatója, Štefan Štefek.

 

Elmondása szerint ők készen állnak ilyen nagy mennyiségű víz biztosítására. A feladathoz több vízforrást is használnak majd, ezáltal növelni tudják a hálózat kapacitását. A vízellátás ugyanakkor nem az egyetlen probléma az ipari parkkal kapcsolatban, hasonlóan fontos lesz szennyvíz elvezetésének megoldása. A ZaVS ezért több tanulmány dolgoz majd ki, amelyek arra a kérdésre adják meg a választ, hogy a jelenlegi közcsatorna hálózat bírja-e majd az automobilgyár terhelését.

Štefek hozzátette, meg kell állapítaniuk, hogy szükséges-e további csőhálózat kiépítése a szennyvíztisztító felé. Azt a lehetőséget sem lehet kizárni, hogy saját tisztítóüzem kiépítésére lesz szükség.

teraz.sk
kép: nitralive.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »