Nyitra megye újabb oltóközpontok megnyitásáról és a pályázatokról is döntött

Nyitra megye újabb oltóközpontok megnyitásáról és a pályázatokról is döntött

Nyitra Megye Önkormányzata hétfőn, 2021. március 29-én tartotta 26. képviselő-testületi ülését. A megyében eddig Nyitrán, Komáromban, Érsekújvárban, Léván, Ipolyságon, Nagytapolcsányban és Aranyosmaróton, a felsorolt városok kórházaiban oltották az embereket Covid-vírus ellen.

A két hete lezajlott megyei testületi ülésen eldőlt, hogy nagy kapacitású oltóközpont nyílik Nyitrán, amelyet néhány nappal később megnyitottak.

Egészen pontosan a megye által fenntartott és üzemeltetett rendelőintézetekben. Ésszerű döntés volt, hiszen a párkányi régióból kellett a legtávolabbra utazni oltás miatt, míg Vágsellye volt az egyetlen járási székhely Nyitra megyében, ahol eddig nem végeztek Covid-elleni oltásokat.

A testület jóváhagyta javaslatomat, hogy más területekről forrásokat csoportosítsunk át az új oltóközpontok idei fenntartására. Egészen pontosan 290 ezer eurót a Párkányi Rendelőintézet és további 290 ezer eurót a Vágsellyei Rendelőintézet számára.

Mindkét helyen szervezési, műszaki és emberi erőforrások szempontjából kell felkészülni az oltásokra, így várhatóan a húsvét utáni hétvégén nyílhatnak meg az új megyei oltóközpontok.

A testületi ülésen felmerült, hogy további városokban, elsősorban Érsekújvárban, Léván és Gútán lehetne megyei oltóközpontokat nyitni. Javasoltuk, hogy a Lévai járás kiterjedtségére való tekintettel, a lévai és az ipolysági oltóközpont mellett Zselízen kellene új megyei oltóközpontot nyitni. A megyei képviselőtestület arról döntött, hogy a javaslatokat megvitatja a soron kívüli, április 26-i képviselő-testületi ülésen.

A kultúra, a sport, az egészségügyi ellátás, a műemlékek védelme, valamint az idegenforgalom területén döntött.

Hírdetés

Az idegenforgalomra a megye idén 200 ezer euró támogatást szán, a következő lebontásban: a Komáromi járás részére 30 ezer, a Lávai járás részére 33 ezer, a Vágsellyei járás részére 15 ezer, az Érsekújvári választási körzet részére 30 ezer, míg a Párkány körzet részére 10 ezer eurót.

A műemlékek védelmére a megye idén 100 ezer eurót szán, a 37 eredményes pályázó részére, regionális egyensúlyozás nélkül. Azonban a kultúra és a sport támogatása évek óta regionális bontásban történik, lakossági számarányok alapján, az alábbi déli járási keretekkel.

Kultúrára a Komáromi járásba idén 74 ezer euró, a Lévai járásba 80 ezer, a Vágsellyei járásba 37 ezer, az Érsekújvári választási körzetbe 75 ezer, míg a Párkány körzetbe 25 ezer euró érkezik. Sportra a Komáromi járásba idén 68 ezer euró, a Lévai járásba 69 ezer, a Vágsellyei járásba 34 ezer, az Érsekújvári választási körzetbe 74 ezer, míg a Párkány körzetbe 23 ezer euró vándorol.

Gratulálunk az eredményes pályázóknak! Sikeres, eseménydús rendezvényeket, értékes, hasznos beruházásokat és üzemeltetést kívánunk!

***

Fontos dokumentum, hiszen a következő 7+3 év folyamán a korábbiakhoz képest jóval több központi (EU és állami) forrás érkezik majd a kerékpárutak építésére és fejlesztésére.

Nyitra Megye Önkormányzata határozatban szüntette meg saját intézményét, az Energo-SK részvénytársaságot, amely immár 17 éve szolgáltatta az energiaforrásokat a megye által fenntartott intézmények számára. Az idő előrehaldtával az intézményvezetők részéről egyre több kritika hallatszott a tárasaság exkluzivitása és üzleti politikája kapcsán. Az utóbbi években.

(Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »