Nyilvánosságra hozták az NKVD névsorát

A Memorial orosz történeti és jogvédő szervezet a honlapján nyilvánosságra hozta az egykori szovjet belügyi népbiztosság (NKVD) csaknem 40 ezer, 1935 és 1941 között aktív munkatársának nevét – közölték csütörtökön orosz lapok.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, arra a kérdésre válaszolva, hogy szükséges-e közölni az NKVD munkatársainak névsorát, “érzékenynek” nevezte a témát. Hozzáfűzte, hogy azzal kapcsolatban ellentétes álláspontok alakultak ki, amelyek hívei egyaránt nyomós érveket tudnak felsorakoztatni.

A Memorial listája 39 950 személy nevét, valamint tömör szolgálati és életrajzi adatait tartalmazza. Összeállítói különösen nagy figyelmet fordítottak az 1935 és 1939 közötti időszakra, amely magában foglalja a sztálini “nagy terror” éveit (1937-1938).

Az adatok publikálásával kapcsolatban az RBK című gazdasági lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyenyisz Karagorgyin, a Tomszki Egyetem végzett hallgatója nemrégiben jogi eljárást kezdeményezett annak érdekében, hogy elítéltesse mindazokat, akik felelősek dédapjának 1938-ban, az NKVD által végrehajtott kivégzéséért – beleértve magát Joszif Sztálint is. Karagorgyin öt éven át folytatott magánnyomozást az ügyben, amelynek során a levéltárakból megszerezte az agyonlövetés jegyzőkönyvét és az ítélet végrehajtóinak nevét.

A sztálini terror idején keletkezett, “a tömeges megtorlások és az emberi jogok megsértésének alapjául szolgáló” anyagok titkosítását 1992-ben feloldották, ezeket az illetékes intézmények állampolgári kérésre kötelesek kiszolgáltatni.

Ivan Kurilli történész szerint társadalmi vitát válthat ki Oroszországban, ha a megtorlások áldozatainak más hozzátartozói is követik Karagorgyin példáját, ami elvezethet akár az államnak a megtorlások ügyében viselt büntetőjogi felelőssége elismeréséig is.

http://www.memo.ru/d/279744.html


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »