Nyilvánosságra hozta a Momentum a Medgyessy-bizottság titkosított anyagát

Nyilvánosságra hozta a Momentum a Medgyessy-bizottság titkosított anyagát

A Momentum Mozgalom megtette az első lépést az ügynökakták nyilvánosságra hozatala felé: közzétették az Ügynökakták.hu oldalon a Medgyessy-bizottság üléseinek jegyzőkönyveit – jelentette be a párt a Facebook-oldalán.

Azért hozta létre az országgyűlés a Medgyessy-bizottságot 2002-ben, hogy feltárja az akkori miniszterelnök, a Kádár-korszakban a D209-es néven nyilvántartott ügynök titkosszolgálati múltját. Az ülések jegyzőkönyveit tíz évre titkosították. Annak ellenére, hogy hat év telt el a titkosítás lejárta óta, semelyik parlamenti párt sem tett semmit a nyilvánosságukért.

Hírdetés

Körömi Attila a Momentum képviselőjelöltje – aki akkor még fideszes politikusként tagja volt a bizottságnak – most kérte ki az ülések jegyzőkönyveit. A titkosszolgálatok működéséről szóló iratokat teljes egészében, maradéktalanul nyilvánosságra fogják hozni.

http://mno.hu/

A jegyzőkönyvek több mint 500 oldalt tesznek ki, és a Momentum szerint a nyilvánosságra hozatalukkal a párt „többet tesz az ügynökügyek tisztázása terén, mint az összes parlamenti párt együttvéve”. Szerintük ugyanis azok eddig „csak akadályozták a nyilvánosságra hozatalt”. Körömi azt mondta, „ma már nem az a lényeges, hogy kit és hogyan szerveztek be, hanem az, hogy a nyilvánosság megteremtésével éppen a további zsarolások lehetőségeit vegyük ki”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »