Nyílt levél: nem büntetni kellene a hajléktalanokat

Nyílt levél: nem büntetni kellene a hajléktalanokat

Kiáltványt tett közzé a hajléktalanok védelmében a Menhely Alapítvány. A civil szervezet szerint az otthontalanokat nem büntetni kellene, amiért az utcán élik mindennapjaikat, hanem az önkormányzatoknak segíteniük kellene őket.

Az alapítvány felmérése szerint az otthontalanok száma folyamatosa nő, három ember kerül naponta utcára.

A hivatalos statisztika szerint a regisztrált hajléktalanok száma 2012-ben lépte át a tízezret. A Menhely Alapítvány is évente végez felmérést, idén több mint 13 ezren vallották magukat fedél nélkülieknek. Kétharmaduk továbbra is vidéki városok terein, utcáin él.

„8 és fél-9 milliárd forintot szán a kormány jövőre is a hajléktalanellátásra. Az infláció miatt ez az összeg 2017-ben kevesebbet ér majd, mint idén. Az igazi gond azonban a lakásfenntartási támogatás megszüntetése, a hozzájárulást 2015-től törölték el” – mondta a Menhely Alapítvány elnöke.

„Ez rendkívül lényeges, mert egyrészt emiatt hullanak ki tömegek a lakhatásukból, tehát ezért nagyon sokan jönnek, és keresnek fel minket szállókon, vagy kerülnek utcára, mert kellene nekik ez a lakásfenntartási támogatás, illetve rendkívül nehéz emiatt visszajuttatni a hajléktalan embereket lakhatásba” – hangsúlyozta Menhely Alapítványtól Győri Péter.

Az otthontalanok valódi száma ötszöröse lehet a regisztráltakénak, a Menhely Alapítvány becslése szerint ötvenezren lehetnek a hajléktalanok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »