Nyerteseket hirdetett a vitatott íróakadémia

Nyerteseket hirdetett a vitatott íróakadémia

Kihirdette pályázatainak nyerteseit az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, huszonkét pályakezdő írót és tizennégy mentort vett fel. Az irodalmi élet részben ellenszenvvel, részben kételyek és kérdések özönével fogadta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és annak irodalmi szárnya, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hírét. Az eljárást ellenző irodalmárok és irodalmi szervezetek azt is kifogásolták, hogy a jelentős összegű közpénzt előzetes egyeztetés nélkül bíztak rá Orbán János Dénes költőre. Néhány fiatal költő rögtön mémgyártásba kezdett.

18–25 éves, önálló szépirodalmi kötettel még nem rendelkező írók és költők jelentkezhettek az Előretolt Helyőrség Íróakadémia első pályázatára. A diákoknak írást és az irodalmi érvényesülés fortélyait tanítanák, a leendő mentoroknak pedig a mentorálást. Ide legfeljebb negyvenéves, de legalább két szépirodalmi kötetes szerzők jelentkezését várták, de csak olyanokét, akiknek nincs még állami művészeti középdíjuk.

Orbán János Dénes és Havas Jon találkozása Fotó: Borda Réka / Facebook

A nyertesek ösztöndíjat is kapnak. A leendő mentorok havi bruttó 150–250 ezer forintot, a pályakezdő fiatalok havi nettó 40–100 ezer forintot. Mindkét ösztöndíj egyéves, és egy plusz egy évre meghosszabbítható.

Végül több embert vettek fel, mint amennyiről eredetileg szó volt: mentorokból tíz helyett tizennégyet, pályakezdő fiatalból húsz helyett huszonkettőt. Közülük három erdélyi, kettő vajdasági, egy felvidéki, a többiek magyarországiak, és csak hatan budapestiek. A női-férfi arány ötven-ötven százalék.

A közösségi oldalakon a névsor közzétételekor rögtön elkezdődött a mémgyártás, nagyrészt a projekttel egyet nem értő fiatal írók és költők jeleskednek az internetes műfajban.

Jó ajtón kopogtatott, botrány lett belőle

Az irodalmi élet részben ellenszenvvel, részben kételyek és kérdések özönével fogadta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és annak irodalmi szárnya, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hírét. A legtöbben azt kifogásolták, hogy a köztudomásúan alulfinanszírozott irodalmi életben hirtelen „keletkezett” 150 millió forintos forrás – ez a teljes tehetséggondozó induló költségvetése ugyan, de másik projektről az irodalmin kívül egyelőre nincs hír, és csak induló támogatásról van szó, tehát nem tudni, összesen mennyiből működhet majd a későbbiekben az új akadémia.

Később Orbán János Dénes csak 60 millió forint elkölthető forrásról beszélt, nem sokkal utána pedig felhívást tett közzé, amelyben szponzorokat keresett, mivel elmondása szerint ez a pénz sem lesz elegendő az íróiskolára.

Az irodalmi folyóiratok és a József Attila Kör ellehetetlenítése után lassan tényleg adekvát kérdés a kft.-létesítés Fotó: Purosz Leonidasz / Facebook

A kft. alapítását ellenző irodalmárok és irodalmi szervezetek azt is kifogásolták, hogy a jelentős összegű közpénzt előzetes egyeztetés nélkül bízták rá Orbán János Dénes költőre. A brassói születésű, eddig nagyrészt Kolozsváron ténykedő költő védelmében elhangzott az is, hogy sikerrel menedzselt Kolozsváron kiadót, illetve irodalmi kávéházat, és az ő nevével fémjelzett Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy számos fiatal tehetséget indított el az irodalmi pályán.

A megítélését viszont jelentősen rontotta, hogy politikai kapcsolatok segítették a közpénzekhez, amit különösebben nem is igyekezett tagadni, az ő megfogalmazásában „jó ajtón kopogtatott”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »