Nyártól új korszakba lép a labdarúgás

Új korszakba lép a labdarúgás június 1-én. A Nemzetközi Futballszövetség ugyanis jelentős reformot hajtott végre a sportág szabályzatában. Végigvettük az újításokat.

Anglia május 22-én barátságos mérkőzésen fogadja Törökországot. Eddig semmi különös nincs. Mégis a találkozó bizonyos szempontból történelmi jelentőséggel bír. Ezen a napon először próbálják ki éles helyzetben a Nemzetközi Futballszövetségi testület (IFAB) által újonnan alkotott futballszabályokat. A FIFA-tól függetlenül működő testület az eddigi „kézikönyvet” 22 ezer szóról 12 ezerre módosította – írja az Evening Standard. Több sporttal foglalkozó szakportál pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ugyan a szakemberek 95 szabályhoz nyúltak hozzá, ám nem mindegyiket módosították jelentősen.

A Skysport szerint a legjelentősebb változás az, hogy megszűnik a tripla büntetés. Egészen idáig automatikus piros lap és egy mérkőzéses eltiltás sújtotta azt a játékost, aki a tizenhatoson belül, szabálytalanul állította meg az ellenfelét. És persze az eset miatt a bírónak büntetőt kellett ítélnie. Május 22-e után a játékvezető dönthet úgy, hogy ha a védő mozdulata a labda megszerzésére irányult (tehát nem volt szándékos szabálytalanság), akkor elég sárga lapot adni a vétkesnek. A büntető azonban így is jár.

Tizenegyesrúgás esetében két ponton változtattak. Sárga lap a jutalma annak a játékosnak, aki a büntető elvégzése közben testcsellel téveszti meg a kapust, ráadásul az ellenfél közvetett szabadrúgással jöhet. A másik átalakítás a hálóőrökre vonatkozik: szintén sárga kártyát adhat a bíró, ha a kapus a labda elrúgása előtt elmozdul a gólvonalról.

Továbbiakban nem kell előre gurítani a labdát középkezdésként – ezután lehet előre, hátra vagy oldalra is passzolni. Ám most már adható piros lap a kezdő sípszó előtt (akkor adható például a vörös színű lap, ha a játékosok összeverekednek a kijáróban – a szerk.). Az így kiállított játékos miatt azonban nem kell tíz emberrel játszania az adott csapatnak.

Annak a futballistának, aki ellen sárga vagy piros lapot érően szabálytalankodtak nem kell elhagynia a pályát. Az újítás értelmében húsz másodpercig a pályán maradhat.

Szabályt hoztak arra is, mi van abban az esetben ha egy drukker beszalad a pályára és kirúgja a gólba tartó labdát. Amennyiben tiszta gólt akadályoz meg a „külső szereplő”, akkor a támadó csapat jöhet büntetővel, ha a 16-os kívül történik az eset, akkor az adott helyről jár szabadrúgás. Mostantól pedig, ha utólag felvétel bizonyítja, büntetés jár a bíró megtévesztéséért – ide értendő a műesés és a színészkedés.

A változások hivatalosan június 1-től érvényesek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »