Nyári pangás uralkodott el az értéktőzsdéken

Nyári pangás uralkodott el az értéktőzsdéken

A tavalyinál gyengébb, az ötéves átlagnál viszont erősebb forgalommal indult a nyár a BÉT-en. Ilyenkor azonban a kis hír is nagyobbat tud ütni az árfolyamokon.

A nyár első felében 263,5 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), ez egy hasonló hosszúságú tavaszi időszakénál 30 százaléknyival alacsonyabb érték. E hetekben nem ritkák a mindössze 5-6 milliárd forintos forgalmú napok. Az idei nyárindító az elmúlt öt év 254,8 milliárd forintos átlagához képest egy kicsit élénkebb ugyan, de a tavalyi 306,1 milliárddal összevetve már 15 százalékos gyengülést mutat a statisztika. Az elmúlt öt évben az időszakban a legalacsonyabb, 220,5 milliárd forintos forgalom 2015-ben volt a BÉT-en, ahhoz képest idén 20 százalékos pluszban járunk.

Az alacsonyabb nyári forgalom a világ összes tőzsdéjére jellemző. A befektetők közt az a mondás járja, hogy májusban, még a nyaralások előtt érdemes eladni, de ez csak amolyan piaci legenda, valójában sokkal többen tartják a pénzüket hosszú távon részvényekben.

– mondta a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde Befektetési Zrt. vezető stratégája. A piacra azonban többnyire nem egyszerre szabadul rá a friss forrás, sokan mérlegelik a lehetőségeket, és akár több hónap alatt hozzák meg döntéseiket.

Hírdetés

Idén januárban a tavaly keletkezett átlag feletti profitok miatt látványosan megugrott a forgalom a világ tőzsdéin. Ez a BÉT-en is érződött, hiszen a januári 247,6 milliárdos forgalom éves alapon 40 százalékos növekedésnek számít. Ekkor a Trump-rali idején keletkezett haszon kereste a helyét, februárban azonban jelentős korrekció következett.

„Az első negyedév után a részvényárfolyamok tovább estek. A folyamat az amerikai állampapírhozamok emelkedésével indult,

Kína miatt a feltörekvő piacok különösen gyengék, a befektetők kevésbé szívesen vesznek fel új pozíciókat” – tette hozzá Móró Tamás.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »