Nyáresti andalgás a hétvégén. Indul az élet a Mátyusföldön – KÉPEKKEL

Nyáresti andalgás a hétvégén. Indul az élet a Mátyusföldön – KÉPEKKEL

A hosszan tartó karantén és a koronavírus okozta stressz után igazi kultúrkavalkád, tobzódás következik a hétvégén a Mátyusföldön. Nézzük, hova érdemes ellátogatni, ha gasztronómiai vagy kulturális élvezetekre vágyunk a hétvégén.

Míg Pozsonyban a hétvégén is zajlik a 7. Több mint szomszéd magyar kulturális hét, addig a fővároshoz közeli Mátyusföldön is éled hamvaiból a kultúra és a szórakoztató közösségi élet.

Galántán igazi kultúr-hétvégére számíthatunk június 18-tól 20-ig. Június 18-án a már hagyományos Nyáresti koncertek rendezvénnyel nyitják meg az Esterházy kastély udvarán a szabadtéri színpadot.

A Nyáresti koncertekre mindig péntek esténként kerül sor, ennek a rendezvényláncnak az előfutára volt a hetek óta zajló kis koncertsorozat, amelyen a helyi Joseph Haydn zeneiskola diákjai adták elő legjobb tudományukat a kastély szárnyában működő Esterházy kávézóval szembeni parkos területen. A Nyáresti koncertek rendezvény multikulturális, felváltva tartanak magyar-szlovák-angol nyelvű koncerteket, az idei nyitókoncerten a La Gioia triót hallhatjuk, vendégként Anna Kivarothová, Zuzana Szpevár és Petra Sabová szerepelnek. A helyszínen a régióból érkező kézműveseknek és utazó gasztroegységeknek is lehetőségük lesz portékát kínálni.

Hírdetés

A galántai Esterházy kastély udvara a nyáresti koncert után sem csendesedik el, vasárnap, június 20-án ugyanis sor kerül a kastély karbantartásáért dolgozó polgári társulás által megszervezett „Édes Esterházy Piknik” rendezvényre is.

A piknik immár harmadik évadjába lépett, a kezdeti családias hangulatú apró rendezvény kinőtte magát, nemzetközi színvonalú programot terveznek a szervezők. A pikniken a hagyományokhoz híven jelen lesznek a Fringia történelmi hagyományőrző egyesület tagjai, akik reneszánsz-korabeli bemutatóikkal, nemesi játékaikkal mindig ámulatba ejtik a nagyközönséget. A piknik hű lesz az édes elnevezéshez, a régióbeli háziasszonyok, cukrászok, érdeklődők egy gasztronómiai versenybe is benevezhetnek, csak el kell készíteniük jellegzetes, édes finomságaikat és délután kettőig elvinni a pikniken felvonuló zsűri asztalára. A döntőbíró a nemzetközi hírnevet elért cukrász, Katarína Tokovicsová lesz, aki délután három órától bemutatót tart a francia Mousse desszertek készítésének és díszítésének témakörében.

A pikniken nem csak a cukrászművészet kap helyet, az akvarell festmények szerelmesei, és a festészet, mint hobbi művelői is megszólíttattak. A szervezők közös festésre hívják az érdeklődőket. A hobbifestők Pomothy László festőművész védnöksége alatt az Esterházy kastély egyik tornyát festik majd. A festésre előre kell jelentkezni a szervező polgári társulásnál. A legjobb festő egy akvarell workshopot nyer majd.

A szombati nap is eseményekben gazdag lesz. Délelőtt a termelői piacok szerelmeseit hívogatja az idei évadban második alkalommal megszervezett nagyfödémesi termelői piac. A gyerekeknek külön attrakciót, a nagyfödémesi kisvonatot és lufihajtogatást ígérnek a szervezők. A termelői piac reggel nyolc órától várja az érdeklődőket a nagyfödémesi Erdőparkban.

A szombat délután a gyerekeké lesz Nádszeg nagyközségben. Két órától hatalmas gyereknapot tartanak a helyi futballpályán, amelyen a gyerekek kedvenc légvárait is felállítják, valamint bemutató tartanak a tűzoltók és a rendőrök is. Este hétkor a Kiskalász Zenekar koncertjére kerül majd sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »