Nyaralóhely rászoruló gyerekeknek – Megnyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pihenőháza Orfűn

Nyaralóhely rászoruló gyerekeknek – Megnyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pihenőháza Orfűn

Június 16-án adták át Orfűn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szent Margit Pihenőházát, melyben hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyerekeknek, fiataloknak nyílik lehetőségük arra, hogy kikapcsolódhassanak a szünidőben. A terv Ugron Imrének, a Szuverén Máltai Lovagrend közelmúltban leköszönt magyarországi nagykövetének közbenjárására vált valóra.

Orfűn, a Honvéd utcában található a Szent Margit Pihenőház, a Máltai Szeretetszolgálat legújabb intézménye. Két éve került a szeretetszolgálat tulajdonába az ingatlan, mely teljes körű átalakításon esett át 2021 folyamán. A konyha és a szobák korszerűsítése mellett a ház akadálymentesítését is meg tudta valósítani a szervezet, így az a mozgásukban akadályozott személyek fogadására is alkalmas.

A pihenőközpont létrejötte egy egyedülálló felajánlásnak és Ugron Imre nemzetközi munkájának köszönhető. A Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiója hosszú ideje tervezte egy olyan nyaralóhely kialakítását, ahol azok a gyerekek is eltölthetnek néhány hetet a szünidőben, akik egyébként nem jutnának hasonló lehetőséghez. A korábbi lovagrendi nagykövet közbenjárására a dél-dunántúli regionális máltai szervezethez érkezett egy pénzbeli felajánlás, melyet egy német magánszemély végrendeletben hagyományozott magyarországi ifjúsági munkára. Ez a mintegy 35 millió forint összegű adomány biztosította a pihenőház létesítését.

Ugron Imre az átadóünnepségen elmondta: nemcsak a közreműködése miatt öröm számára a Szent Margit Pihenőház megnyitása, hanem mert a szülei révén ő is kötődik a térséghez. Mint mondta, „alig várom, hogy megmutathassam az adomány továbbításában, illetve a projektben bármi módon résztvevő barátaimnak, kollégáimnak az itt készült fotókat, és elmondhassam élményeimet, hogy láthassák, milyen szép épület kialakításában vettek közvetve részt”.

Hírdetés

A Szent Margit Pihenőház 25 fő befogadására alkalmas. A Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régióban található intézményeiből és a Felzárkózó települések program régiós falvaiból érkeznek a vendégek, elsősorban fiatalok. A pihenőház az idei szezonban teljes kihasználtsággal működik.

„Nagy álmunk vált valóra azzal, hogy megnyithatjuk ezt a pihenőházat” – mondta megnyitó köszöntőjében Csonkáné Utasi Katalin, a Felzárkózó települések program dél-dunántúli regionális vezetője. „Régóta fontos célunk, hogy olyan gyerekek számára tudjunk nyaralási lehetőséget biztosítani, akiknek anyagi és társadalmi körülményei nem teszik lehetővé a nyaralásokat. Külön öröm, hogy ebben a pihenőházban olyan ellátottjaink is eltölthetnek néhány napot, akik valamilyen fogyatékkal élnek, hiszen számukra is kiemelkedő lehetőség vízparton pihenni pár napot.”

Az átadón a Máltai Szimfónia programban tanuló kaposvári gyerekek fúvószenekara adott koncertet.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »