Nyaralni készül? Nem ússza meg olcsón, sőt

Nyaralni készül? Nem ússza meg olcsón, sőt

A pszichológusok, ha tehetnék, egyenesen receptre írnák fel mindenkinek a kötelező kéthetes nyaralást. Mindegy, hogy itthon vagy a szomszédos országokban, esetleg távolabbi helyen töltjük szabadságunk idejét, a lényeg, hogy az ne nagytakarításból, festésből vagy éppen lakásfelújításból álljon. Szakadjunk ki otthonról, ismerjünk meg új tájakat, szokásokat, gasztronómiát. Persze akárcsak a tavalyiakba, az idei szabadságokba is alaposan beleszól a koronavírus. Sokan meggondolják, hova menjenek és az sem mellékes, mennyibe kerül a nyaralás a kissé megváltozott körülmények között.

Ha egy átlagos, négytagú családot – 2 felnőtt + 2 gyerek – veszünk alapul, amelyik Szlovákiában tölti a szabadságát, akkor ez nagyjából 1400 euróba fog kerülni.

A legdrágább tételek a szállás, az étkezés és a közlekedés. Személyenként számolva nagyjából 18 euróba kerül a napi koszt, legalábbis ez derül ki a FinGO.sk társaság elemzéséből. Egy éjszakára panzióban nagyjából 74 euróért lehet megszállni. Egy átlag szlovákiai 10 eurót költ naponta szórakozásra, 12 eurót alkoholra, szuvenírekre viszont csak 5-öt.

A szálláshelyek idén ún. pandémiadíjat is számláznak, mert magasabb higiéniai standardot kell biztosítaniuk, és ez az éttermekre is vonatkozik. Mélyebben kell a bukszánkba nyúlnunk azért is, mert az utóbbi egy év során jócskán felment az élelmiszerek ára, emelkedett a minimálbér és az éjszakai, valamint a hétvégi munka ára is. Ezek a költségek pedig mind visszatükröződnek nyaralásunk árában is.

Mindent egybevetve, idén nagyjából 15 százalékkal kerül többe a hazai nyaralás, mint tavaly.

A drágulás azonban nem csak Szlovákiát érinti. Aki a horvát tengerpart után vágyakozik, annak nem árt, ha felkészül arra, hogy 40 százalékkal drágult az ottani nyaralás.

Olaszországban még ennél is több, 65 százalékos az áremelkedés.

De a többi kedvelt üdülőhelyen is több pénzért tölthetünk el néhány, remélhetőleg felejthetetlen napot. Görögország 38 százalékkal, Spanyolország 34 százalékkal, Törökország 14 százalékkal drágult tavalyhoz képest.

Akad azonban olyan hely is, ahol az idén kevesebb pénzből is nyaralhatunk. Bulgáriában 37, Tuniszban pedig 20 százalékkal kevesebbért üdülhetünk.

Hírdetés

Ugyanakkor ott lóg a levegőben, hogy a legtöbben inkább itthon nyaralnak az idén, mivel ismét szóba került, hogy a külföldről hazatérők számára bevezetnék a kötelező állami karantént.

S hogy milyen helyeken szeretünk nyaralni? Az európaiak 13 százaléka választja a hegyeket, a szlovákiaiaknak viszont 25 százaléka. Utánunk még leginkább a románok hegykedvelők, az ott élők 24 százalékát csábítják az ormok, de a franciák és olaszok közül már csak 19 százalékot. Ugyanakkor Lettország, Litvánia, Észtország, Horvátország, Svédország, de Dánia és Nagy-Britannia lakosai sem tartoznak a hegykedvelő népek közé.

A rövidebb időtartamú kiruccanások Szlovákiában többe kerülnek, mint Csehországban. Egy 4 éjszakánál hosszabb nyaralás átlagosan 420 eurót emészt fel. A legtöbbet a svájciak fizetnek ki néhány pihentető napért, akár 1 163 eurót is. A legkevesebbet, 209 eurót viszont a románok, de a már említett csehek is megúszhatják 250 euróból.

A Szlovákiában élők hosszabb időtartamú nyaralásainak, amelyek 8 és több napig tartanak, kedvenc célpontjai Horvátország és Olaszország.

Egy éjszaka Horvátországban nagyjából 79 euróra jön ki, és átlagosan 10 éjszakát szoktak itt eltölteni. A másik kedvenc turistacélpont, Olaszország esetében egy éjszaka átlagosan 81 euróba kerül, és 8 napot szoktak ott eltölteni.

A fenti kérdés sokakat foglalkoztat mostanában, hiszen rendkívül képlékeny a járványhelyzet, az országok besorolása napról napra változhat.

Nem biztos, hogy aki zöld országba utazott el, az zöldből is érkezik haza. Az utazási szemafor akár feketébe is válthat a kintlét alatt.

Hazatérve tehát sokakra kötelező karantén várna. Ezért a legtöbben megfigyelő álláspontra helyezkednek, még meglátják, hová indulnak.

Mások a tavaly befizetett és elmaradt nyaralásaikat fogják pótolni. De a legtöbben inkább csak itthoni üdülésben gondolkodnak, esetleg a szomszédos országokba terveznek kisebb-nagyobb kiruccanásokat.

Az óvatosság nagyon is helyénvaló, hiszen mindannyiunk emlékezetében élénken él még a tavalyi nyár vége és az ősz, amikor teljes erővel robbant be a járvány második hulláma.

Senki sem szeretne szuvenírként hazahozni egy-egy új vírusmutánst, hogy azzal netán akaratlanul megfertőzzön és veszélybe sodorjon másokat, esetleg pont olyanokat, akik még nincsenek beoltva.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »