Nyakig benne vagyunk! A járvány harmadik hulláma rajtunk, az oltottságon múlik

Nyakig benne vagyunk! A járvány harmadik hulláma rajtunk, az oltottságon múlik

Véget ért a „kegyelmi” állapot. Újra növekedni kezdett a fertőzöttek száma.  Az elemzők szerint olyan ütemű a fertőzöttek számának növekedése, hogy már  kijelenthető: Szlovákiában elstartolt a járvány harmadik hulláma. De vajon milyen lesz és kiket veszélyeztet leginkább?

Az egészségügyi tárca nem hamarkodta el annak bejelentését, hogy újra nyakunkon a járvány. Először inkább azt igyekezett hangsúlyozni, hogy főleg az oltatlanok fertőződnek meg.

Az utóbbi két hétben pozitívra tesztelt emberek 76 százaléka nem volt beoltva egyetlen adag vakcinával sem, ami azt jelzi, hogy a harmadik hullám elsősorban azokat érinti, akik nincsenek beoltva, mondta Zuzana Eliášová, a minisztérium sajtófőnöke.

A járványügyi helyzet egyelőre nem változik, az egész ország a zöld fázisban van az aktuális Covid-automata szerint, minimális korlátozásokkal. Ez azonban nagyon rövid időn belül változhat, hisz már harmadik hete 1 fölött alakul a reprodukciós ráta, ami egyértelműen bizonyítja, a járvány új erőre kapott. Ráadásul ezúttal már delta mutánssal kell megbirkóznunk, ami jóval fertőzőbb, mint a brit. Mindenki találkozni fog vele, jelentette ki Martin Pavelka járványügyi szakember.

A konzílium már az új Covid-automatán dolgozik, amelyet augusztus 9-én akarnak bevezetni. Hogy pontosan mit fog tartalmazni, azt egyelőre még nem tudni, az eddig elérhető információk szerint előnyben fogja részesíteni az oltottakat és azokat a régiókat, ahol a legmagasabb az átoltottság az 50 pluszosok korcsoportjában.

Ezekben a járásokban enyhébb intézkedések lennének érvényben. A politikusok nem akarják bezárni az éttermeket, a hivatalokat, a fitnesztermeket, sem túlságosan korlátozni a tömegrendezvényeket. Ám ezek többségébe a belépés többnyire csak az oltottak számára lesz lehetséges.

Legalább az első adag vakcinával régióktól függően a lakosság 26-59 százaléka van beoltva, mindkét adaggal pedig 23-54 százalék.

Pozsonyban az 50 pluszos kategóriában a lakosság 70 százaléka már védett. 

Pavelka arra figyelmeztet, hogy a delta variáns súlyosabb lefolyású és már a fiatalabb generációk esetében is.

Hírdetés

Több járványügyi tanulmány is egyértelműen bizonyítja, hogy a legbiztosabb védekezés a járvány ellen a védőoltás. És rendkívül fontos, hogy a második adagot is megkapjuk, mert az kell a védettséghez.

Most van a legutolsó esély arra, hogy az emberek mindkét adag oltást megkapják, mielőtt még a harmadik hullám tombolni kezd.

Az immunológus szerint, aki elszalasztja ezt a lehetőséget, az azt választja, hogy megfertőződik a vírussal.

Peter Sabaka, infektológus úgy véli, csaknem az egész oltatlan népesség átfertőződhet. Aki nem immunis, az elkapja a fertőzést. A magas átoltottságú országok, mint Nagy-Britannia, Kanada vagy Izrael viszonylag jól viselik a harmadik hullámot.

A briteknél az 50 pluszosok több mint 90 százaléka van beoltva és ez teszi lehetővé, hogy viszonylag normálisan, lockdown és nagyobb korlátozások nélkül és ami a leglényegesebb, nagyobb emberáldozat nélkül vészelik át a vírus újabb támadását. A covidban elhunytak száma meg sem közelíti a második hullám áldozatainak számát.

Mindez  ezért van, mert a vakcina megvédi az embereket. Sőt, már csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy szigetország lakói győztesen kerülhetnek ki a pandémia újabb hullámából.

Nálunk viszont óriási gond, hogy a 60 pluszos kategóriában még 500 ezer ember nincs oltva. Ha ez a generáció elkapja a vírust, nagy bajba kerülhetünk.

Minél gyorsabban oltani kell, hogy ne omoljon össze az egészségügyi ellátórendszer.

A harmadik hullámra jellemző, hogy minden sokkal gyorsabban történik. Gyorsan robban be és robog át, a fertőzöttek száma pedig az egekbe szökhet. Ez pedig nálunk azt eredményezhetné, hogy a kórházak nem bírnák azt a terhelést, amit az új betegek jelentenének. Indonéziában, ahol arat a delta, már az sincs, aki a halottakat elvigye a házakból. Ezért annyira fontos, hogy a lakosság minél nagyobb része beoltassa magát.

Boris Klempa virológus szerint a delta variáns rendkívül fertőzőképes. Ezért aztán szinte biztosra vehető, hogy mindenki kapcsolatba kerül vele. Aki eddig még nem esett a covidon és nincs is ellene beoltva, valószínűleg elkapja. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél súlyos lefolyású lesz, de valamilyen módon átesnek a fertőzésen. Ráadásul a jelenlegi domináns már két nap alatt fertőz, míg az eredetinek ehhez 4-5 napra volt szüksége.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »