Nyájőrző fajkutyákkal akadályoznák meg a vadkárokat

Hét pár nyájőrző fajkutyát ajándékoztak egy európai uniós projekt keretében olyan, Hargita és Vrancea megyei esztenáknak, amelyeket gyakran támadtak meg vadállatok.

karpati-pasztorkutya-02_b(képünk illusztráció)

Az őrkutyának alkalmas nagy testű, őshonos kárpáti pásztorkutyákat a projekt keretében tenyésztik, a jövőben még több ebet adnak az állattartóknak abban a reményben, hogy segítenek kivédeni a vadkárokat. A 4 hónapos, Ancuţa nevű kutya a nyár elején érkezett a csíkszeredai Ţăpuc Loránd esztenájára, a gazdálkodó ajándékba kapta az ebet a környezetvédelmi ügynökségtől, miután többször is megtámadták a vadak az esztenáját. Bár voltak más pásztorkutyái, a fiatal gazda szerint a kárpáti pásztorkutya ideálisnak bizonyul a nyáj őrzésére – olvasható a Digi24 hírportálon.

Ţăpuc, aki hároméves amerikai tartózkodás után jött haza, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát, pár éve tette meg az első lépéseket, hogy Csíkjenőfalva határában farmot létesítsen. „Nagy szükségünk van a pásztorkutyákra, hiszen gyakran támadják meg farkasok, medvék a juhokat. Természetesen mi is figyelünk, de az őrzés oroszlánrészét a kutyák végzik” – mondta el Ţăpuc Loránd. A projekt célja, hogy az esztenáknak adott kárpáti pásztorebek szaporodjanak, a kölyköket pedig más esztenáknak adják, hiszen Hargita és Vrancea megyében is évről évre gyakoribbak a vadtámadások. A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökségen tavaly 117 ilyen esetről tettek jelentést, idén már augusztusig 100 esetről.

Domokos László, az ügynökség vezetője elmondta, nagyon elszaporodtak azok a kutyák, amelyek tulajdonképpen nem alkalmasak az esztenák és juhnyájak őrzésére. Egyes esztenáknál egész kutyafalkákat tartanak, akár 15–20 példányt is, de ezek az ebek a farkas vagy medve megjelenésekor elmenekülnek. A projekt keretében 50 kárpáti pásztorebet fognak szétosztani az esztenáknak, a cél, hogy csökkenjen a vadkárok száma – mondta Valentin Logodinschi, a Vrancea megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója. Hozzátette, a farkasok és medvék azért támadnak egyre gyakrabban, mivel az ember egyre inkább birtokba veszi az életterüket. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »