November közepén léphet érvénybe Orbán alaptörvény-módosítása

November közepén léphet érvénybe Orbán alaptörvény-módosítása

Orbán Viktor és Kósa Lajos közös sajtótájékoztatóján kijelentették, hogy a népszavazás végeredményét közjogi értelemben is rögzíteni kell.

A miniszterelnök az alaptörvény módosítását kezdeményezte – ezt a Fidesz és a KDNP frakciója is támogatta. Kósa Lajos ismertette ennek a menetét: a kormánynak október 10-én 16.30-ig kell benyújtania a tervezetet, a Parlament pedig önálló ülésnapon fogja megvitatni, és ha elfogadja, akkor november 8-án szavazhatnak róla  – Áder János aláírását követően pedig már november közepe felé érvénybe léphet.

A kormányfő elismételte, hogy mivel a szavazók 98 százaléka nemmel voksolt, így „ezzel kezdeni kell valamit”. Kiemelte, hogy ilyen egységes politikai akarat már régen volt az országban – „ez egy szép új egység” – fogalmazott. Hangsúlyozta: a hagyományos 2 millió körüli Fidesz-KDNP szavazóbázishoz képest 1 millióval többen szavaztak nemmel, ez pedig mutatja, hogy az ügy túlmutat a politikai pártok felett és nemzeti ügyként aposztrofálható.

„Ilyen egybecsengő akarat kötelez bennünket” – folytatta a kormányfő, hozzátéve, hogy 3 300 000 ember döntött úgy, hogy nem hagyják, hogy „ilyen húsba vágó kérdésben helyettük döntsenek”. Orbán Viktor szerint a nemre szavazók a „modern kori népvándorlás megfelelő kezelési módjára” voksoltak.

A miniszterelnök bejelentette, hogy 4 helyen szükséges az alaptörvény módosítása – holnaptól pedig már a szövegezéssel foglalkoznak. A 4 módosításból egyet emelt ki a miniszterelnök. Egy az alaptörvény 14. cikkelyének 22. bekezdése, amit azzal kell kiegészíteni, hogy Magyarországra csak a magyar hatóságok, valamint a Parlament jóváhagyásával léphetnek be migránsok, továbbá tilos a csoportos betelepítés. A miniszterelnök kiemelte, hogy a módosításhoz kétharmados parlamenti többség kell.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »