November 17-e a totalitárius hatalommal szembeni ellenállás jelképévé vált

November 17-e a nemzetközi diáknap, valamint a szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja is egyben. Ezt a napot a londoni Nemzetközi Diáktanács 1941-ben a cseh diákokkal szolidaritást vállalva nyilvánította nemzetközi diáknappá.

A gesztussal a csehországi egyetemek és diákjaik ellen 1939-ben bevezetett fasiszta terrorintézkedésekről emlékeztek meg.

A november 17-ei eseményeket mindkét városban diákgyűlések előzték meg. Pozsonyban az egyetemi hallgatók a nemzetközi diáknap előestéjére szerveztek egy be nem jelentett, így nem is engedélyezett megmozdulást. Prágában a bejelentett és engedélyezett demonstráció 1989. november 17-én az alapvető emberi jogokért küzdő megmozdulássá nőtte ki magát, amelyet végül a rendvédelmi szervek vertek szét.

A diákokat támogató és a szocialista rendszer ellen tüntető megmozdulások egyre nagyobb méreteket öltöttek, míg végül a kommunista rezsim bukásához vezettek.

Hírdetés

Visszaállították az emberi jogokat és a vallásszabadságot is.

A Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság Szövetségi Gyűlése 1990. május 9-én fogadta el a 167/90-es számú törvényt, melynek értelmében november 17-e emléknappá vált, mint a szabadságért és a demokráciáért vívott diákküzdelmek napja.

Csehszlovákia felbomlása után a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 1993. október 20-án tartott ülésén fogadta el a 241/1993-as számú törvényt, amely

2001. október 25-én a szlovák parlament újabb, november 17-ét érintő törvényt hozott, amely „a szabadságért és demokráciáért vívott harc napját” az állami ünnepek sorába emelte. A Cseh Köztársaságban 2000 óta állami ünnep november 17-e.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »