Növelik a honvédség katasztrófavédelmi állományának létszámát – a nap hírei

Növelik a honvédség katasztrófavédelmi állományának létszámát – a nap hírei

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek az ellenzéki pártok.

Növelik a honvédség katasztrófavédelmi állományának létszámát. Ruszin-Szendi Romulusz parancsnok elmondta: az elmúlt hetekben tapasztalt természeti katasztrófák miatt munkacsoportokkal és nagyobb személyi állománnyal erősítették meg a honvédség állandó készenléti és készültségi szolgálatait. Az altábornagy felidézte, hogy két héttel ezelőtt két magyar helikopter állománya Szlovéniában segédkezett vízszállítással egy kiterjedt erdőtűz megfékezésében, de látható, hogy több országban is hasonló katasztrófákkal küzdenek. Szavai szerint a hétvégi esőzés ellenére hasonló helyzetek Magyarországon is előfordulhatnak.

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Könyvtárellátó raktárában tartott sajtótájékoztatón bejelentette: ismét útnak indulnak a tankönyvek az iskolákba. Felidézte: a kormány évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a családtámogatások részévé teszi a tankönyvtámogatást, amivel minden közoktatásban részt vevő gyermek számára ingyenessé vált a hozzáférés a tankönyvekhez.

Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek az ellenzéki pártok. Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője szerint a Fidesz az elhibázott kormányzás árát a magyar emberekkel fizettetné meg, és több százezer magyar család rokkanhat bele a megélhetési válságba. A politikus azt mondta, hogy azért kezdeményezték ezt a rendkívüli ülést, hogy még a hatálybalépés előtt töröljék el az új kata-törvényt és megfelelő társadalmi egyeztetést folytasson le a kormány minden, a társadalmat jelentősen érintő ügyről.

Hírdetés

Választ várnak a kormánytól a fuvarozók arra: ők miért nem részesülnek a taxisokhoz hasonló üzemanyagár-kedvezményben. A két legnagyobb érdekképviselet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelet. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete felidézi: Gulyás Gergely szombati bejelentése szerint a 480 forintos árstopot kizárólag a magánszemély által üzemben tartott járművekre, a mezőgazdasági gépekre és a taxikra tartják fent. Arra hívják fel a politikus figyelmét, hogy a piaci áron tankoló fuvarozóknál a gázolajár ugrásszerű emelkedése értelemszerűen beépül a szállított termék árába is, így gyártói és fogyasztói, lakossági oldalon is negatív hatásként jelenik meg.

A rezsiemelés elhalasztását kéri a kormánytól a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Az érdekképviselet augusztus 1-je helyett az október 1-ét javasolja. A szervezet emellett elvárja, hogy a kormány ne a fogyasztást, hanem rászorultság alapján a családokat és háztartásokat támogassa. Ez lehetővé tenné, hogy ne csak a gázzal vagy villannyal fűtő családok kapjanak támogatást, ami azért fontos, mert az idős emberek közül százezrek fűtenek fával vagy szénnel; a szén ára több mint 15, a tűzifáé 10 és fél százalékkal emelkedett egy év alatt.

Elfogadta az augusztus 20-i központi rendezvény biztonsági tervét a szervezésért felelős operatív törzs. Kovács Zoltán államtitkár, a törzs vezetője méltóságteljes ünneplést kért a részvevőktől vezetője. Úgy fogalmazott, hogy a nemzeti összetartozás tudata, az egymásra való figyelés és a gondoskodás is tükröződni fog a programokban. Úgy vélte, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők. Politikai hangulatkeltésnek nevezte a tűzijáték megtartása ellen indított petíciót. Szerinte drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

A Huncut szilva herceg lett az idén Magyarország tortája. Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája mellett a Magyarország cukormentes tortája címet a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el – jelentették be az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták. A szervezők tájékoztatása szerint a tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás egyik felét, a másikat holnap folyósítják. Ez a támogatás részét képezi az legutóbbi uniós csúcson jóváhagyott összesen 9 milliárd euró összegű pénzügyi csomagnak. Az úgynevezett MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak Ukrajna rendelkezésére. A hitel kamatköltségeit az EU fedezi.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »