Növeli az inflációt Matovič családbarát politikája

Növeli az inflációt Matovič családbarát politikája

Nemkívánatos precedenst teremt a jövőre nézve, ha a családbarát intézkedések átfogó elemzés és megfelelő szakmai vita nélkül kerülnek elfogadásra. Az állami források hatékony felhasználásának elsőbbséget kell élveznie a politikai prioritásokkal szemben, véli Anetta Čaplanová, Költségvetési Felelősség Tanácsának (RRZ) tagja.

Véleménye szerint a gyermekes családok támogatásának előtérbe helyezése azzal a veszéllyel jár, hogy további forrásokra lesz szükség azoknak a veszélyeztetett csoportoknak a kompenzálására, akiket nem érintenek az intézkedések, vagy azok nem elégségesek számukra, írja a webnoviny.sk portál.

A javasolt intézkedések beépítése egy inflációellenesnek nevezett csomagba, zavaró. Ezeknek az intézkedéseknek a bevezetése várhatóan növeli az inflációt, azaz nem lesz inflációellenes hatása”

– figyelmeztet a szakember.

Hírdetés

Čaplanová szerint ezek az intézkedések állandó jellegüknél fogva fiskális terhet jelentenek a jövőben. „A kérdés az, hogy a jelenlegi ingatag, nagyfokú bizonytalansággal járó gazdasági körülmények között prioritást kell-e adni a költségvetést jelentős tartós kiadásokkal terhelő intézkedéseknek” – mondta.

A Költségvetési Felelősség Tanácsának tagja szerint paradoxon, hogy a 15 évnél idősebb gyermek után járó adóbónusz a jövő év elejétől csak a 15 éven aluli gyermek után járó 100 eurós bónusz fele lehet.

A családi pótlék várhatóan havi 50 euróra emelkedik, függetlenül a gyermek életkorától.

Több országban (pl. Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban) azonban a gyermek életkorának megfelelően növekszik a gyermek után járó pótlék összege, mivel az idősebb gyermekek magasabb költségeket igényelnek”

– mondta. Čaplanová szerint a javasolt intézkedések nemcsak a gyermekes családokat érintik, hanem az egész társadalmat és gazdaságot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »