Növeli az ellananyag-képződést, ha a Pfizer-vakcina második adagját 12 hét után adják be

Növeli az ellananyag-képződést, ha a Pfizer-vakcina második adagját 12 hét után adják be

Nyitókép: Mariusz Burcz/Dreamstime

A Pfizer/BioNTech vállalat koronavírus-vakcinája az idősebb embereknél 3,5-ször több ellenanyagot termel abban az esetben, ha a második adag vakcinát az ajánlott három hét helyett 12 hét után adják be – derült ki a legújabb brit tanulmányból.

„A vizsgálatunk szerint a Pfizer-vakcina második dózisa után az idősebbeknél akkor alakult ki a legerősebb ellenanyag-válasz, amikor az első oltás után a második adagot 12 hét után kapták meg“

Hírdetés

– jelentette ki Helen Parry kutatásvezető a Birminghami Egyetemről.

Ez az első olyan kutatás, amely közvetlenül összehasonlította az immunrendszer válaszát a Pfizer/BioNTech-vakcina második adagjának alkalmazása után azoknál az embereknél, akik háromhetes intervallumban kapták meg a vakcina második dózisát, és azoknál akik 12 hét után kapták meg a második adagot.

A vizsgálatba 175 idős ember kapcsolódott be, akiknek az életkora 80 és 99 év között mozgott. A vakcina az ellenanyagon kívül a T-sejtek képződését is elindítja, amelyek szintén az immunrendszer működéséért felelősek. Érdekesség, hogy a T-sejtek nagyobb arányban termelődtek azoknál az embereknél, akik a második adag vakcinát három hét után kapták meg.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »