Növeli a lélektani és idegrendszeri rendellenességek kockázatát a koronavírus egy brit tanulmány szerint

Növeli a lélektani és idegrendszeri rendellenességek kockázatát a koronavírus egy brit tanulmány szerint

A koronavírusban megbetegett személyeknél gyakrabban lépnek fel lelki vagy idegrendszeri problémák mint más légúti fertőzések esetében – derült ki egy aktuális brit tanulmányból.

A „The Lancet Psychiatry” szaklapban megjelent kimutatás szerint mintegy 44 százalékkal magasabb a szorongás és hangulatingadozás veszélye mint például az influenza esetében.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy egy Covid-19 betegséget követően az agyat érintő megbetegedések és pszichiátriai zavarok nagyobb eséllyel lépnek fel mint egy influenza vagy egyéb légúti megbetegedés esetén.”

Hírdetés

– tette hozzá Maxime Taquet társzerző, az oxfordi egyetem munkatársa.

A megvizsgált valamivel több mint 236 000 amerikai páciens egyharmada szenvedett valamilyen lelki vagy idegrendszeri megbetegedésben a koronafertőzést követő hat hónapban.

A leggyakoribb diagnózis a szorongás (17 százalék), ezt szorosan követi a hangulatingadozás (14 százalék). A megvizsgált személyek ezen felül álmatlanságban (5 százalék) is szenvedhetnek, sőt mi több – az esetek 2,1 százalékában szélütés, 0,6 százalékában agyvérzés is fellépett.

thelancet-press, welt.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »