Novák lesz Románia zászlóvivője a paralimpián

A Román Kerékpárszövetség elnöke, a pekingi paralimpián ezüstérmes, négy évvel ezelőtt Londonban pedig arany- és ezüstérmes, továbbra is aktív versenyzői pályafutást folytató Novák Károly Eduárd lesz Románia zászlóvivője a szeptember 7-én kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpián. 

novak-Medalie_bNovák Károly Eduárd négy éve Londonban aranyérmet is ünnepelt

A csíkszeredai sportoló Facebook-oldalán jelezte, szeptember 10-ei első versenye előtt egy héttel utazik el Brazíliába, hogy alkalmazkodjon az időeltolódáshoz. Először a pályakerékpáros üldözéses versenyen fog tekerni, majd 14-én az egyéni időfutamon, 16-án pedig az országúti versenyen rajtol el. Olaszországi edzőtáborát élete egyik legnehezebb felkészüléseként jellemezte, bevallása szerint gyorskorcsolyázói múltjának megfeszített munkáját idézte fel benne. „40 évesen fiatalnak érzem magam, és a paralimpia jegyében elszántabb vagyok, mint korábban bármikor” – osztották meg Novák Eduárd a közösségi oldalán.

Mellette egyébként Oláh Attila szerepel kerékpárosként a romániai küldöttségben, Dacian Makszin és Simion Bobi asztaliteniszezésben, a diszkoszvető Florentina Hriscu és a magasugró Florin Cojoc atlétikában, Alexandru Bologa cselgáncsban, Mihaela Lulea és Ilian Șerban kajak-kenuban, Naomi Ciorap, Samuel Ciorap és Octavian Ilina pedig úszásban képviseli majd az országot. Utóbbi a múlt héten szerzett kvótát a seregszemlére, ahol az első olyan romániai úszó lesz, aki több bénult végtaggal (tetraplegia) mártózik meg az ötkarikás medencében. Rióban 50 és 100 méter háton, valamint 200 gyorson rajtol majd el.

A fogyatékossággal élő sportolók négyévente megrendezendő csúcseseményén, mint ismeretes, most minden korábbinál népesebb „piros-sárga-kék” küldöttség indul, de az összesen 165 ország 4350 versenyzőjét felvonultató megmérettetésen Magyarország is rekordrészvételre készül. Az oroszok kizárása miatt három pluszkvótát kaptak, ezért immár 43 főre nőtt a székelyföldi származású kerékpárost, Butu Arnold Csabát is soraiban tudó csapat létszáma. A zászlóvivőjük a kétszeres paralimpiai úszóbajnok Ráczkó Gitta lesz, aki immár hetedik paralimpiáján fog részt venni. A magyar paralimpikonok eskütételét vasárnap rendezik a budapesti Nemzeti Színházban. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »