Novák Katalinhoz fordulnak a pedagógusok

Novák Katalinhoz fordulnak a pedagógusok

A pedagógusok sztrájkbizottsága arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy küldje előzetes normakontrollra a sztrájkot korlátozó törvényt – közölte a sztrájkbizottságot alkotó két nagy pedagógus szakszervezet.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig.

Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa – a sztrájkbizottság közleménye szerint – úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel, „mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére”.

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést: alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása? – írták.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */ ado.slave('adoceanindexhuokdtbqijve', {myMaster: 'dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47', onServerEmission: function(){document.getElementById("y-adoceanindexhuokdtbqijve").classList.add("uysdfa6ds");}, onServerEmissionEmpty: function(){} });

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. „A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük” – áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »