Novák Katalin bejelentése: kamatmentes lesz az anyák kölcsöne

Novák Katalin bejelentése: kamatmentes lesz az anyák kölcsöne

A kormányfő által vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteiről tartott sajtótájékoztatót

Cikkünk frissül.

2010-ben feleannyi pénz állt rendelkezésre a családoknak, mint most – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Novák Katalin családügyi államtitkár, ahol a családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

Mint elmondta, a tervezett gyermekek megszületéséről szól, azóta szerinte bizonyára sokan kalkuláltak, hogy mit jelentenek a bejelentett szavak. (A bejelentéseket cikkünk végén olvashatják.)

A kedvezményes hitelről elmondta: szabad felhasználású és kamatmentes lesz. Ennek feltételei: 18-40 év közötti legyen az édesanya, az első gyermek megszületése után 3 évig nem kell fizetni a hitelt, a második gyermeknél ugyanígy történik, plusz a 30 százalék elengedés érvényes rá, a harmadik gyermeknél pedig megszűnik a visszafizetési kötelezettség. Az akció nyárig érvényes, és három évig lehet a programba belépni.

Otthonteremtés/csok: a mellé járó kamattámogatott kölcsön érvényes lesz a használt lakásokra is. Két gyermek nevelése esetén 10, három gyermeknél 15 millió forintos kedvezményes hitel jár, 3 százalék alatti kamatozással. Nyártól érvényes az akció.

A kormányfői bejelentés

Hírdetés

Orbán Viktor kormányfő vasárnap a Várkert Bazárban tartott évértékelőjén az alábbi hétpontos családvédelmi akciótervet jelentette be.

  • Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.
  • Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.
  • Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át.
  • Életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek.
  • Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
  • Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.
  • Bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »