Novák Katalin: A magyaroknak a XXI. században jobb, szebb, békésebb, biztonságosabb, gazdagabb életet kell teremteni

Novák Katalin: A magyaroknak a XXI. században jobb, szebb, békésebb, biztonságosabb, gazdagabb életet kell teremteni

Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol “közös életünkről és világban betöltött helyünkről”.

A Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentisztelet után a Kossuth téren folytatódott a beiktatási ünnepség. Katonai tiszteletadást követően Balázs János világhírű zongoraművész Liszt Ferenc Rákóczi-induló négykezes zongoraátiratát adta elő tanítványával a Kossuth téren, Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatási díszceremóniáján.

A felvezető előadásokat követő ünnepi beszédében Novák Katalin köszöntötte „a világ összes magyarját”, és megköszönte „a megválasztásával kifejezett bizalmat”, amiből elsősorban felelősség fakad azok iránt, akik végig támogatták munkájában és azok iránt is, „akik ma még bizalmatlanok, és elutasítóak”.

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött Novák Katalin államfői beiktatási programja

Az államfő kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként. Novák Katalin úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

  „Bár ma süt a nap, és nekünk magyaroknak sok okunk van az ünnepségre, a büszkeségre és az ünneplésre, egy sötét felleg árnyékot vet az életünkre, a háború”

– fogalmazott, megjegyezve, hogy a jelenlegi háború nem egy videójáték, nem fotoshop és nem Ukrajnában valódi a sebesült katonák és civilek vére, valódi a családok szétszakítottsága, a fegyverek ropogása, valódi a megrendülés, valódi a félelem.

Hírdetés

Ukrajna megtámadása azonnali és jól átgondolt hosszú távon érvényes válaszokat követelt – folytatta Novák Katalin. Rámutatott: a magyarok az első menekültek megérkezésével február 25-én mérlegelés nélkül és ösztönösen siettek a bajbajutottak segítségére, azóta 700 ezer menekült lépett át a biztonságot jelentő magyar földre. Mindannyian szembesültek a segítőkészségünkkel: fedelet, ételt, munkát, tanulási lehetőséget biztosítunk a menekült családoknak. Magyarország emberségből jelesre vizsgázott – hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze Magyarország álláspontját a szomszédban zajló háborúról

Novák Katalin kifejtette, Magyarország az április 3-i választásokon egyértelmű és elvitathatatlan döntést hozott arról, hogy a 12 éve kormányzó politikai közösségre bízza az ország irányítását a következő négy évben is.

“Nemzetem és hazám iránti elkötelezettségem nem változik. Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyaroknak magától érthetődő összetartozása van. Az életünk azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán. Kötelességemnek érzem megérteni a különböző álláspontokat alakító érveket, és segíteni elfogadtatni a többség döntését a véleményükkel alulmaradókkal is”

– fogalmazott és hangsúlyozta:  aszuverenitás bölcsője a család, és a nemzet egysége is a családban kezdődik.

Hozzáfűzte, államfőként itthon és a nagyvilágban is szót emel majd azért, hogy segítség a fiatalokat a családalapításban, támogassuk a nagycsaládokat, a gyermeket örökbefogadókat és a gyermeküket egyedül nevelőket.

hirado.hu/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »