Novák Katalin: A Felvidéken az egységes szövetség teheti hatékonyabbá a közéleti szereplést!

Novák Katalin: A Felvidéken az egységes szövetség teheti hatékonyabbá a közéleti szereplést!

Ahogy arról péntek délelőtt beszámoltunk, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke hivatalos látogatásra érkezett Pozsonyba. Szlovákiai partnerével, Zuzana Čaputovával a ceremoniális fogadás után az elnöki palotában folytatott előbb négyszemközti, majd kíséretük társaságában történt plenáris tárgyalást, amely megközelítőleg egy órát tartott.

Ezek után a két köztársasági elnök asszony nemzetközi sajtótájékoztatón számolt be megbeszéléseikről. A szlovák államfő mindjárt beszéde elején leszögezte, hogy nyílt, de konstruktív hangnemű tárgyalásokról volt szó, ami a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy a felek fenntartások nélkül tárgyaltak olyan témákról is, amelyben eltérő véleményen vannak.

A két ország sok-sok kapoccsal kötődik egymáshoz, s nem szabad megfeledkezni a két országban élő nemzeti közösségekről, tette már hozzá Novák Katalin, s mondta el, hogy a legutóbbi szlovákiai népszámlálás tükrében megállapitható, hogy Szlovákiában az egyik leggyorsabb a magyar közösség asszimilációja. Ezért üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a megmaradást segíti elő. Fontosnak tartja például azt is, hogy Zuzana Čaputová kisebbségi tanácsadókkal is rendelkezik. 

A nemzetközi kérdéseket az Oroszország elleni szankciók, illetve az orosz agresszióra adott válaszlépések témája uralta.

Ezzel kapcsolatosan a két államfő egyhangúlag jelentette ki, hogy bár más-más lépéseket és megoldásokat helyeznek előtérbe, az alapkérdésekben egységes a véleményünk, melynek lényege, hogy  Oroszország az agresszor, a legutóbbi, mondvacsinált népszavazással alátmasztott anexiót pedig durva területszerzésnek tartják. 

Újságírói kérdésre Novák Katalin beszélt a pár hét múlva közelgő megyei és önkormányzati választások szlovákiai magyar prioritásáiról. Elsősorban is kifejezte örömét afelett, hogy ismét egységes magyar politikai szubjektum jött létre,

Hírdetés

hangsúlyozta, hogy az egységes szövetség teheti hatékonyabbá a közéleti szereplést! Azt üzente a felvidéki magyaroknak, hogy éljenek alkotmányos jogukkal, vegyenek minél nagyobb számban részt a választásokon, s arra biztatja őket, hogy bátran álljanak ki a magyar képviselők mellett! 

Lapunk kérdésére, hogy a két országot érintő sok pozitív elképzelést nem veszélyeztetik-e az olyan kijelentések, mint amilyen a frissen kinevezett szlovák külügyminiszter részéről hangzott el a héten egy televíziós műsorban, s melyben a magyar miniszterelnököt tehetséges manipulátornak nevezte, mindkét államfő válaszolt.

Novák Katalin megjegyezte, hogy eddigi pályafutása során tartózkodott attól, hogy személyes megjegyzéseket tegyen, mivel nem tartja szerencsésnek ezeket. Zuzana Čaputová hasonlóképpen nyilatkozta, hogy a személyes támadások szerinte nem tartoznak a politikába, ezzel együtt azonban helyesnek tartja, ha valaki olvasható, érthető álláspontot fogalmaz meg egy-egy kérdésben, mint ahogy

ő is kijelentheti, hogy Orbán úr egyes kijelentéseinek helyességéről nincs meggyőződve.

A sajtótájékoztatón szóba került a szlovák-magyar kettős állampolgárság kérdése is, amelyről bár eltérő hangsúllyal, de akár hasonlónak is nevezhető végkicsengéssel nyilatkozott a két elnök asszony. Míg Novák Katalin elmondta, rendkívül fontos üzenet lenne, ha még a kettejük elnöksége alatt lehetne érdemi változást elérni a kérdésben, Zuzana Čaputová a perspektívát úgy határozta meg, hogy a kettős állampolgárságot érintő legutóbbi törvényi változással nem tartja megoldottnak a kérdést!

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »