Novak Djokovic a nizzai szerb kápolnát készül megmenteni

Novak Djokovic a nizzai szerb kápolnát készül megmenteni

A sokáig világelső szerb származású teniszező már máskor is hozzájárult templomok fennmaradásához.

Ez alkalommal a Nizza történelmi negyedében található Istenszülő Elszenderülése ortodox kápolna került nehéz helyzetbe, és sodródott a megszűnés szélére, holott itt láthatók Franciaország első ortodox püspöke, Eugraph Kovalevsky (Jevgraf Jevgrafovics Kovaljevszkij) freskói, melyek az Istenszülő életének jeleneteit ábrázolják. A szentpétervári születésű Eugraph Kovalevsky – monasztikus nevén Jean-Nectaire – Saint-Denis püspöke volt a Nyugati Ortodox Egyházban.

A szerb közösség a hatvanas évek óta használja a kis kápolnát; a teniszező Instagramjára is töltött fel itt készült képeket: egyiken kisfiával gyertyát gyújtanak, a többin a közösség látható. A képaláírásból megtudjuk, hogy minden második vasárnap gyűlik itt össze a környékbeli szerb közösség; tanárok önkéntes alapon foglalkoznak a gyerekekkel, például előadják a közösen elolvasott történeteket – így lett Novak Djokovic a Vörössörényű Oroszlán, kisfia, Stefan pedig a kicsi Bárány.

Nemrég meghalt a kápolnának helyet biztosító épület tulajdonosa, az örökösök pedig ki akarják tenni a bérlőket, hogy eladhassák az ingatlant. Djokovic, aki Monacóban él, csaknem húsz kilométerre a francia Riviérán fekvő Nizzától, nem szeretné, hogy véget érjen a tizenkét éve már a szerb patriarkátushoz tartozó kápolna története. Amikor bíróságra került az ingatlan ügye, Djokovic pr-osai annyit közöltek a Le Figaro napilappal, hogy a teniszbajnok támogatni szeretné a kápolna ügyét, valószínűleg anyagi hozzájárulással.

Hírdetés

Novak Djokovic eddig is elkötelezetten támogatta az ortodox egyházat, segítségével újult meg az egyik koszovói monostor. A gračanicai monostor az adománya révén tudta megvásárolni a szomszéd telket: az Indian Wells Masters bajnokság első helyével járó 600 ezer dollárból 100 ezer dollárt adományozott a monostornak, amelyet belekényszerítettek, hogy szokatlanul magas áron vásárolja meg a földet, amit különben végleg elveszítettek volna. Korábban édesapja montenegrói szülőfalujában építtetett kápolnát Djokovic, emellett anyagilag támogatja a 14. századi Szent Főangyalok-monostor rekonstrukcióját Prizrenben, valamint az Athosz-hegyi Hilander-monostort. Az ortodox egyház támogatása mellett a sportoló a hátrányos helyzetű szerb gyerekeket is segíti Naša Srbija nevű alapítványa révén. Mentőautót vett egy kórháznak, játszótér építését támogatta fogyatékkal élő gyerekek számára, adományaival segítette az árvizek károsultjait. 2011-ben megkapta a Szerb Ortodox Egyház legmagasabb kitüntetését, a Szent Száva-díjat.

Forrás: Aleteia.org; EFE

Fotó: Wikimedia.Commons; Sasa Micic

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »