Novák: az amerikai döntéshozók érdeklődéssel figyelik a magyar családpolitikát

Novák: az amerikai döntéshozók érdeklődéssel figyelik a magyar családpolitikát

Az amerikai politikai döntéshozók rendkívüli érdeklődéssel figyelik a magyar családpolitikát és együttműködést szorgalmaznak magyar partnereikkel – mondta az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki egy amerikai–magyar családpolitikai konferencián vett részt Washingtonban. 

A Tegyük ismét naggyá a családokat címmel rendezett konferencián, amelyet a Kongresszusi Könyvtár dísztermében tartottak, Novák Katalin beszámolót tartott a magyar kormány családpolitikai intézkedéseiről és terveiről.

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami a leginkább felkeltette az amerikaiak figyelmét, Novák Katalin a legalább négy gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét emelte ki.

– mondta az államtitkár.

Közölte: amerikai partnerei rendkívüli elismeréssel adóztak annak a magyar kormánydöntésnek, amely lehetővé teszi, hogy a családtámogatásokat már a magzati élet idején is igénybe lehessen venni.

Hírdetés

Az államtitkár elmondta: amerikai partnereiktől rendre azt hallani, hogy a magyar családpolitikai intézkedések sora olyan példa, amelyet nem egy tekintetben ők is szívesen követnének.

– fogalmazott Novák Katalin.

„Már most is rengetegen jelezték, hogy szeretnék folytatni velünk a közös munkát. Egyszerűen kíváncsiak arra, hogy a magyar családpolitika mitől sikeres” – fogalmazott. Novák Katalin kiemelte: a nemzetközi fórumokon és az ENSZ-ben is tervezik, hogy összehangolják családpolitikára vonatkozó álláspontjainkat.

„Az ENSZ-ben is szükség van az összefogásra, arra, hogy a családi értékeket képviseljük akkor is, amikor ezek háttérbe szorulnak” – fűzte hozzá.  A magyar–amerikai családpolitikai együttműködés következő állomása az ősszel Budapesten megrendezendő demográfiai konferencia lesz, amelynek vendégei között ott lesznek az amerikai szakemberek és döntéshozók is.

A washingtoni konferencián beszédet mondott Mercedes Schlapp, a Fehér Ház stratégiai kommunikációs igazgatója, Kathryn Talento, a Fehér Ház Belpolitikai Tanácsának munkatársa, Tony Perkins, a Családkutató Tanács elnöke, Susan Yoshihara, a Katolikus Családi és Emberi Jogi Intézet alelnöke és Gorka Sebestyén volt elnöki tanácsadó.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »