Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Idén májusában a mezőgazdasági termelői árak 0,6 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint.

Idén májusban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a gabonafélék ára 10 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék és a gyümölcsök ára 7,9 százalékkal lett magasabb – áll a KSH jelentésében. Eszerint a burgonya ára 3,7 százalékkal volt alacsonyabb: tárolt burgonya ára 16 százalékkal csökkent, az újburgonyáé pedig 68 százalékkal növekedett.

Az élő állatok ára 9,1, az állati termékeké 0,6 százalékkal csökkent. A vágósertés ára 20 százalékkal csökkent. A tej ára 0,7 százalékkal alacsonyabb, a tojásé 2,2 százalékkal magasabb volt.

A mezőgazdasági termelői árak 0,9 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 1,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 0,9 százalékkal mérséklődött 2018 január–májusában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés ára 11 százalékkal csökkent – írja a KSH.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »