Nőtt a tajvani földrengés áldozatainak száma

Nőtt a tajvani földrengés áldozatainak száma

HUALIEN. Öten vesztették életüket, 254-en sérültek meg, és 88-an tűntek el a keddi földrengésben Tajvan keleti részén az újabb jelentések szerint. A Hszinhua hírügynökség szerint a földrengés 6,5-ös erősségű volt a korábbi jelentésekkel szemben, amelyek 6-os erősségű földrengésről írtak.

Az ország keleti részén található Hualien megyét megrázó földmozgás több épületben okozott kárt az azonos nevű székvárosban. Az áldozatok közül négyen egy összeomlott, tizenkét emeletes tömbház alatt lelték halálukat. Az ötödik halottat a Marshal Hotel romjai alól húzták ki.  A mentőcsapatok 224 embert menekítettek ki a romok alól.       

Kétszáz háztartás áram nélkül maradt, 35 ezer háztartásban pedig nincs víz – közölte a tűzoltóság. Hualien városában mintegy 100 ezren laknak.   

Kína kész mentőcsapatokat küldeni a szigetre – jelentette be Csang Cse-csün tajvani ügyekért felelős kínai illetékes. Csang a kínaiak együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A földrengésben több kínai állampolgár megsérült.   

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a földrengés epicentruma Hualientől több mint 18 kilométerre, a tengeren, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt. A rengés egyes térségekben különösen intenzíven érezhető volt, Hualien külvárosában és Nanaóban elérte a legmagasabb, hetes fokozatot az intenzitási skálán. A földmozgást szerda délelőtt 9 óráig 26 utórengés követte, ezek közül több meghaladta az 5-ös erősséget.   

Egy helyi tisztségviselő elmondta, hogy ez volt a legsúlyosabb földrengés Hualienben az elmúlt öt évtizedben.   

Február 4-e óta több mint 100 földrengés rázta meg a térséget, és szakértők a következő hetekben továbbiakra számítanak.   

2016-ban több mint százan vesztették életüket Tajvan déli részén egy földrengésben, 1999-ben pedig több mint kétezer halálos áldozatot követelt egy 7,6-es erősségű földmozgás, amelyet az egész szigeten érezni lehetett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »