Nőtt a rendőrség iránti bizalom

Nőtt a rendőrség iránti bizalom

Az emberek állami szervekkel szembeni bizalma a Kuciak-gyilkosságot követő zuhanás után 2018 novemberében ismét növekedett. Mindez az Eurobarometer felméréséből derül ki.

A gyilkosság után márciusban például csak az emberek 38 százaléka bízott a rendőrségben, novemberben pedig már 45 százalékuk. A 72 százalékos EU-átlaghoz képest azonban ez a szám is meglehetősen alacsony. A kormányba márciusban a megkérdezettek 21 százaléka vetett bizalmat, novemberben ez az arány már 32 százalékos volt. A legszavahihetőbb intézmény továbbra is a hadsereg, amelyben a megkérdezettek 59 százaléka bízik.

Hírdetés

„A februári események nagy szerepet játszottak a rendőrség iránti bizalom csökkenésében, a viszonylag sikeres nyomozás és a gyanúsítottak elfogása pedig részben visszaállította ezt a bizalmat” – mondta Pavol Baboš politológus a felmérés margójára.

Az emberek valamivel jobban bíznak az európai intézményekben: az Európai Bizottságban a megkérdezettek 43 százaléka, az Európai Parlamentben pedig a megkérdezettek 46 százaléka bízik. Általában véve az EU-ban a szlovákok 43 százaléka, az EU lakóinak 42 százaléka bízik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »