Nőtt a lengyelországi bányaomlás áldozatainak a száma

Ötre emelkedett a lengyelországi bányaomlás halálos áldozatainak a száma szerda estére, három bányászt még keresnek – közölte az alsó-sziléziai Rudna rézbánya igazgatója.

Pawel Markowski a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: az ötödik halálos áldozat egy tapasztalt, a nehéz munkagépekhez értő 50 éves bányász.

Az állami tulajdonú KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.

A tárna mélyén szerdára virradóra egy bányász holttestére bukkantak, egy vájár pedig a kórházban halt bele sérüléseibe. Szerdán délelőtt további két holttest került elő – közölte a TVP Info közszolgálati hírtelevízióval Markowski.

Jelenleg öt kimentett bányászt ápolnak kórházban, állapotuk stabil.

Markowski elmondta: műszerek segítségével megközelítőleg meghatározták a keresett bányászok helyét, a 45 fős mentőcsapat további omlásokat elkerülendő, nehéz munkagépek alkalmazása nélkül, kézi munkaeszközökkel dolgozik. A mentési munkálatokat megnehezíti, hogy a járatok egyes részeit eltorlaszolták a lehullott szikladarabok.

A tragédia helyszínét szerdán felkereste Beata Szydlo lengyel kormányfő, aki segítséget ajánlott az áldozatok családjainak. Andrzej Duda államfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. A meghalt bányászok emléke előtt szerda reggel a szejm is tisztelgett.

A KGHM azt közölte szerda reggel, hogy a 3,4 fokozatú rengés okozta omlásban rendkívül nagy károk keletkeztek. A földmozgás fészke másfél kilométeres mélységben volt.

A lengyel televíziónak nyilatkozó szakértők szerint a KGHM alsó-sziléziai bányáinak térségében évente mintegy 19 ezer mélységi és közel 60, földfelszínen is érezhető rengés következik be a kitermelés természetes velejárójaként. Ezek egy része előre kiszámítható, a keddi földmozgás azonban nem ilyen volt. A bányaomlás pontos körülményeit az állami bányafelügyelő hivatal (WUG) által felállított bizottság fogja vizsgálni.

A világ kilencedik legjelentősebb réztermelőjének számító KGHM-nek a Polkowice község térségében nyitott Rudna rézbányája a legnagyobb Európában, évente mintegy 12 millió tonna rézércet termelnek ott ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »