Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottainak száma, sok sebesültet amputálni kell

Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottainak száma, sok sebesültet amputálni kell

Újabb holttesteket találtak, huszonegyre nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halálos áldozatainak száma.

A megtámadott műszaki szakiskola átkutatása során a helyszínelők újabb holttestre bukkantak, majd egy sebesült csütörtökön belehalt sérüléseibe. 

Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója 20 embert – 15 diákot és öt felnőttet – agyonlőtt, majd magával is végzett.

Az áldozatok közül hatan még nem töltötték be a 18. életévüket. A hozzátartozók csütörtök reggelre valamennyi halottat azonosítottak, a sebesültek közül viszont kettőt még ismeretlenként kezelnek.

A támadó működésbe hozott egy fémdarabokkal megtöltött, házilagos készítésű robbanószerkezetet, majd egy karabéllyal lövöldözni kezdett. A több mint félszáz sebesült közül tízet intenzív osztályon ápolnak. Őket Moszkvába és más orosz nagyvárosokba szállítják át további kezelésre. Csütörtök délelőtt 44-en szorultak további orvosi ellátásra.
 

Hírdetés

A Rosszija 24 televízió beszámolója szerint a bombából kirobbant fémrészecskék többeknél végzetes végtagsérüléseket, valamint súlyos izom- és belső szervi roncsolást okoztak. Az áldozatok hozzátartozóival és az amputációt elszenvedett sérültekkel pszichológusok foglalkoznak.

Roszljakovnál a híradások szerint nagy mennyiségű lőszert, valamint további robbanó- és több gyújtószerkezeteket találtak. A lőfegyverhez – egy Bekasz típusú, csőtáras vadászpuskához -, amelyet a támadás előtt mintegy egy hónappal szerzett be, törvényesen jutott hozzá. A történtek miatt az orosz parlament alsóháza napirendjére tűzte a lőfegyverhez jutás megszigorítását.

 Sajtóértesülések szerint egyébként az elkövető társai előtt eldicsekedett azzal, hogy képes robbanószerkezetek előállítására. Az ehhez szükséges ismereteket a világhálóról szerezte be. A támadásra mintegy két hónapig készülhetett.
A hatóság posztumusz pszichológusi és pszichiátriai szakértői vizsgálatot rendelt el az elkövetővel kapcsolatban. 

A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap azt írta, hogy mintegy egy hónappal a tragédiát megelőzően Roszljakov elvitte a nagyanyjától az összes családi fotót, arra hivatkozva, hogy azokról másolatokat akar készíteni. A tizenévessel kapcsolatban olyan, meg nem erősített értesülés is megjelent az orosz médiában, amely szerint érdeklődött a mániákus bűnelkövetők iránt. 

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett, a diák konfliktusban állhatott tanáraival.

A történtek miatt a Krímben háromnapos gyászt rendeltek el. Csütörtöktől a félszigeten minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak. A helyi kormányzat az életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak 1 millió rubel, a sebesültekének pedig 500 ezer rubel fájdalomdíjat fizet ki, és állja a temetés költségeit is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »