Nőtt a gyermekvállalási kedv

Nőtt a gyermekvállalási kedv

POZSONY. A szlovákok és a csehek, de további szomszédaink, a magyarok és a lengyelek is tavaly kedvet kaptak a gyermekvállaláshoz. Mindegyik említett országban 2015-höz képest nõtt az újszülöttek száma. Ausztriában is több újszülött született az elmúlt években. Velük szemben állnak az ukránok, náluk ugyanis csökkent az újszülöttek száma.

Nálunk és Csehországban az elõzõ évhez képest csaknem 2000-rel több az újszülöttek száma, Magyarországon és Ausztriában csaknem 3000-rel több gyermek született, Lengyelországban pedig 13 000-rel növekedett az újszülöttek száma. Ukrajnában az elõzõ évhez képest körülbelül 15 000-rel kevesebb gyermek született.

A négy közép-európai országban történt tavalyi fordulat ellenére továbbra is érvényes, hogy a világ ezen részében komoly demográfiai válság várható. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján Szlovákiában körülbelül 100 000 gyermek született, a kevés újszülött idõvel kihat a lakosság számának csökkenésére.

A prognózis szerint 2100-ban Szlovákiában a jelenlegi 5,4 millió lakos helyett csak 3,8 millió lakos lesz, Csehországban a jelenlegi 10,6 millió lakos helyett csak 9 millió lesz a lakosok száma. Lengyelországban 38 millió lakos helyett 2100-ban 22 millió lakos él majd, Magyarországon 9,8 millió lakos helyett 6,5 millióan élnek majd, Ukrajnában 48 millió helyett 28 millió a lakosok várható létszáma. Az osztrákok létszáma 8,7 millióról 8,2 millióra csökken.

Az újszülöttek számának csökkenése leginkább a nyugdíjrendszerben okoz gondot: 20-30 év múlva a nyugdíjasokra egyre kevesebb dolgozó ember jut majd, mint ma.

A másik oldalon több szakember szerint hosszú távon pozitív dolog a lakosság csökkenése, mivel mérsékeli a természeti forrásokra gyakorolt nyomást, amelyeket az egyre nagyobb létszámú emberiség kifoszt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »