Nőtt a családi és csökkent a tömeges fertőzések száma a Komáromi járásban. A komáromi kórházban is végeznek majd oltásokat

Nőtt a családi és csökkent a tömeges fertőzések száma a Komáromi járásban. A komáromi kórházban is végeznek majd oltásokat

A Komáromi járásban működő idősotthonokban javult a járványhelyzet, azonban egyre több családon belüli koronavírus-fertőzésre kerül sor. Az egészségügyi tárca a komáromi Agel-kórházat Szlovákia 25 oltóközpontjának egyikévé választotta, ahol hamarosan kezdődik az egészségügyi dolgozók Covid-19 elleni beoltása. Az intézményben a vonatkozó járványügyi rendelet szerint január végéig el kell halasztani valamennyi tervezett műtétet.

– mondta el a ma7-nek Helena Uríčková, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) igazgató-helyettese.

Hozzátette, tömeges Covid-fertőzést december közepe óta nem regisztráltak, az idősotthonokban is javult a járványügyi helyzet.

„December dereka óta csak kisebb méretű családi fertőzésekről szereztünk tudomást. Azóta sem a cégeknél és a hivatalokban, sem pedig a járásbeli idősotthonokban sem került sor újabb tömeges fertőzésekre. December első felében a pozitív eredmények miatt összesen 7 szociális intézmény esetében kellett elrendelni a karantént, de már a legnagyobb publicitást kapott bálványi és vágfüzesi idősotthonban is negativitást mutattak a később elvégzett ellenőrző tesztek. Emiatt már azokban is feloldották a karantént. Jelenleg már csak a másik ógyallai intézmény, a Magnólia idősotthon van karanténban, ahol az utolsó PCR tesztelést december 14-én végezték, s várják az újabb mintavételt. Ott korábban 33 személy tesztje volt pozitív“ – nyilatkozta a járványügyi szakember.

Cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint az egyik gútai idősotthonban több páciens is megfertőződött  volna. 

„Mivel a hivatalunk is elkezdte a PCR-mintavételt, ezért a múlt héttől minden hétfőn, kedden és csütörtökön a Covid-passon keresztül, 8-12 óra között, előre megadott pontos időpontokban végezzük a PCR-, szerdán és pénteken pedig 8-11 óra között az antigénes tesztelést. Az előbbiből naponta 120, az utóbbiból pedig 70 körüli tesztet végzünk, többek között katonák segítségével. Jó hír, hogy például az ünnepek közti antigénes mintavétel során 70-ből mindössze 2 személynél mutatkozott pozitivitás“ – tájékoztatott, hozzátéve, mivel január 6-án, szerdán ünnepnap van, egyik tesztelés sem vehető igénybe.

Hírdetés

Miroslav Jaška kórházigazgató tájékoztatása szerint e héten készülnek a saját, majd a más helyszínekről érkező egészségügyi dolgozók Covid-19 elleni beoltására. Az utóbbi valószínűleg január 11-én kezdődik.

– árulta el az igazgató.

Arról is beszámolt, hogy további 14 fekvőhelyet különítettek el a vírusfertőzött páciensek számára, így a Covid-részlegen már összesen 49 férőhelyük van. Három lélegeztetőgép áll a rendelkezésükre.

A vonatkozó járványügyi rendelet szerint január végéig el kell halasztaniuk valamennyi tervezett műtétet, s az akut esetekkel kell foglalkozniuk.

Ez azt jelenti, hogy korlátozzák a gasztroenterológiai és a vesztibulológiai rendelő, valamint az egynapos egészségügyi ellátást nyújtó részlegük működését.

Az RÚVZ-on kívül a kórház továbbra is két mobil mintavételi ponton biztosítja az ingyenes antigénes tesztelést és a berendelt páciensek PCR mintavételét. Ugyancsak továbbra is érvényben van a kórházi betegek látogatására vonatkozó tilalom, amely alól – a végstgádiumban levő betegek esetében – csak a kórházigazgató az illetékes osztály főorvosával közösen adhat kivételt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »