Nőt választottak elnöknek Észtországban

Kersti Kaljulaid lett Észtország első női köztársasági elnöke, akit több sikertelen választási fordulót követően hétfőn választott meg nagy többséggel a tallinni parlament.

Az 1969. december 30-án Tartu városában született Kaljulaid a hétfői szavazáson 81 támogató szavazatot kapott 17 tartózkodás ellenében. A biológus végzettségű Kaljulaid 2004-től Észtországot képviselte a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszéken.

A politikusnő Toomas Hendrik Ilvest követi a köztársasági elnöki székben. Ilves második mandátuma októberben jár le, és harmadszor már nem indulhatott a választáson.

A mintegy 1,3 millió lakosú Észtország államfője jobbára protokolláris jellegű tisztséget tölt be. A balti államban korábban ötször vallott kudarcot az államfőválasztás, három alkalommal a parlamentben, két alkalommal pedig egy különleges választói kollégiumban nem sikerült a szükséges többséget megszereznie egy jelöltnek sem.

A 101 tagú észt törvényhozás kétharmadának támogatása szükséges az államfőválasztáshoz, ami hat parlamenti párt mellett az első választási fordulókban nehéznek bizonyult.

A korábbi választási fordulókban Siim Kallas, korábbi jegybankelnök, pénzügyminiszter, külügyminiszter és egykori közlekedési ügyekért felelős uniós biztos, Allar Jöks, pártfüggetlen jogász és egykori ombudsman, valamint Marina Kaljurand volt külügyminiszter indult, de egyikük sem kapta meg az elnökké választáshoz szükséges többséget, így visszaléptek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »