Norvégiai vereséggel „pihent” Románia az olimpiai selejtező előtt

Norvégiai vereséggel „pihent” Románia az olimpiai selejtező előtt

Egy tartalékosan felálló román válogatottnak vágott vissza 27-17-es győzelemmel Norvégia a múlt heti kolozsvári vereségért a 2016-os női kézilabda-Európa-bajnokság csoportselejtezőjének negyedik fordulójában.

norro63_b

A vasárnap esti mérkőzésen azonban egyértelműen látszott, hogy Tomas Ryde szövetségi kapitány világbajnoki bronzérmes alakulata a számára komolyabb tétet jelentő dániai olimpiai kvalifikációs tornára „pihenteti magát”.

Cristina Neagu, Paula Ungureanu, Valentina Ardean és Eliza Buceschi egyetlen percet sem lépett pályára, de Szűcs Gabriella, Oana Manea és Aurelia Brădeanu is többnyire a kispadot koptatta. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy házigazdáik padlóra küldték őket, említésre méltó viszont, hogy Denisa Deduval a kapuban és egy vállalkozó szellemű Patricia Vizitiuval támadásban, az első félidőben még csak négy góllal vezetetett ellenük az olimpiai-, világ- és kontinentális bajnok skandináv alakulat.

A hétvégi aarhusi megmérettetésre immár a majdani Eb-helyszínen, Svédországban készülő Románia veretlensége most ugyan megszakadt az első csoportban, és jobb gólkülönbsége révén az ugyancsak hat pontra feljövő Norvégia letaszította a második helyre, de a seregszemlére az első két helyezett vált majd jegyet. Ezt még egyikük sem biztosította be, hiszen Fehéroroszország mögöttük négy ponttal a harmadik a sereghajtó Litvánia felett aratott 38-35 arányú sikerével. Az Eb-selejtező utolsó két fordulója június elején lesz.

Akkor harcolhatja majd ki a svédországi szereplést Magyarország is, amely vasárnap este Érden nem tudta megismételni múlt heti idegenbeli sikerét Lengyelország legjobbjai ellen. Az Ambros Martín és Elek Gábor megbízott szövetségi kapitány által edzett csapat 26-25-re kapott ki, ezért az ellenfélhez hasonlóan hat ponttal áll az ötödik csoport élén a sereghajtó finneket 25-8-ra leiskolázó szlovákok (4 pont) előtt.

„Nem voltunk elég feszesek. Nincs probléma, de le kell szűrnünk a tanulságokat” – értékelt az összecsapás végén az M4 Sportnak a Ferencváros mestere. Elek ugyanis rámutatott, hogy a végig kiegyensúlyozott csatát hozó találkozón hullámzóan teljesített a válogatott, az idegenbeli siker után most több hibával kézilabdáztak.

A Győri ETO-t irányító Martín szerint is két eltérő félidőt játszott a csapat: az első harminc perc hatékony támadásai után épp ellentétesen alakult a második játékrész. A két szakember abban is egyetértett, hogy ezek a problémák még előfordulhatnak, mert keveset dolgoztak együtt. „Sajnálatos a vereség, de a finist meg tudjuk nyerni, a cél szempontjából nincs probléma. Picit túl korán elhittük, hogy jók vagyunk, de nem baj, építgetjük tovább a válogatottat” – tette hozzá Elek.

Magyarországnak, mint ismert, már nincs esélye kijutni a riói olimpiára, Románia viszont péntektől a házigazda Dánia, Montenegró, valamint Uruguay társaságában harcolhatja ki a részvételt.

Érdekesség, hogy a skandináv rivális az Eb-selejtezőben hazai pályán is kikapott 24-22-re Oroszországtól – amely ezzel már bebiztosította helyét a svédországi seregszemlén –, Montenegró pedig a negyedik csoportban előbb 23-22-re alulmaradt Horvátországban, vasárnap viszont hazai környezetben 31-29-es sikerével visszavágott szomszédjának.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »