Nőnapi körkép: A tudomány nemtelen, mégis diszkriminatív a nőkkel szemben

Nőnapi körkép: A tudomány nemtelen, mégis diszkriminatív a nőkkel szemben

A nemzetközi nőnap kiváló alkalom arra, hogy ünnepeljük a tudomány területén alkotó nőket, ugyanakkor rávilágítsunk a nemek közti szakadékra, amely napjaink tudóstársadalmát (is) jellemzi. Az UNESCO jelentése szerint a világ kutatóinak csupán 33%-a nő. Ez az adat éles kontrasztban áll azzal, hogy az egészségügyi és szociális dolgozók csoportjának viszont a 70%-át teszik ki, akik 11%-kal kevesebbet keresnek férfi társaiknál.

A tudomány csak a férfiakat illeti meg?

Az elmúlt években jelentős figyelmet kapott a nemek közötti egyenlőtlenség kérdésköre, és egyre több kezdeményezés jött létre azzal a céllal, hogy kiegyenlítse a mérleget. Ám annak ellenére, hogy az utóbbi években több lány számára lett elérhető a felsőoktatás, a tudományos világban még mindig óriási a nemek közötti szakadék. Az UNESCO felmérése szerint a világ kutatóinak csak 33%-a nő, pedig a felsőoktatásban tanulók között a nemek eloszlása viszonylag kiegyensúlyozott; az egyetemi alapképzésben tanulóknak a 45%-a, a mesterképzésben résztvevők 55%-a és a PhD programot végzők 44%-a hölgy nemű. Ha tudományos karrierről van szó, a nemi szerepekhez fűződő sztereotípiák, a gyerekvállalás és az anyaság mind hozzájárulnak a nők hátrányos megkülönböztetéséhez. Ez többek között olyan programokkal változtatható meg, amelyek a diverzitás népszerűsítésére törekednek és a női szerepek fontosságát hangsúlyozzák a tudományos világban – hangsúlyozza az EIT Health InnoStars.

Noha szép számmal találunk korszakalkotó munkát végző nőket az egészségügyben, a globális kép még mindig elég egyszínű. Néhányan biztosan felteszik magukban a kérdést, miért van szükség a nagyobb női szerepvállalást ösztönző programokra, és azt gondolják, a nemek közti szakadék már nem létező fogalom a tudományos területeken. Számunkra, akik innovációs területen dolgozunk nap mint nap, tisztán látszik, hogy a nők jellemzően még mindig alulreprezentáltak ebben a szektorban, hiszen például az EIT Health programokra jelentkezők között is csak kis százalékban találunk nőket

– mondta Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars RIS programmenedzsere. “A tehetségnek és az innovációnak nincs neme. Természetesen minden forradalmi megoldás mögött sokszínű csapatokat találunk, de nagyon fontosnak tartom, hogy bátorítsuk a nőket: jelentkezzenek ötleteikkel, amelyek hozzásegítik a társadalom tagjait a hosszabb és egészségesebb élethez” – tette hozzá.

Hazánkban a nőknek félretenni sem könnyű

Hírdetés

A Mastercard Női Vállalkozói Indexe 2017-ben összesen 5 régióban, Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, összesen 57 országban vizsgálta a női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozásokat. A kutatás alapján Magyarországon a női vállalkozások aránya 28,1%, vagyis

szinte minden harmadik cég tulajdonosa vagy vezetője nő, ebben a tekintetben világviszonylatban a 12. helyen áll hazánk. Ám a kutatásból az is kiderült, hogy ha azt vizsgáljuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyire segítik őket vállalkozói programok vagy mennyi megtakarításuk van, akkor Magyarország az eredménytábla végére szorul: csupán a 43. helyen áll a listában.

A szakadékok között programok képeznek hidakat

Mint például az EIT Health Women Entrepreneurship Bootcamp programjára, melynek célja hogy összekösse a nők által vezetett vagy társvezetett start-upokat, a mentorok és befektetők hálózatával. A héthetes program során – amelynek négy helyszíne Galway, Coimbra, Barcelona és London lesz – intenzív tréninggel, mentorálási és kapcsolatkötési lehetőségekkel segítik a jelentkezőket, akik március 16-áig pályázhatnak a lehetőségre.

De pontosan mi is az az EIT Health és mivel foglalkozik?

Az EIT Health egy nonprofit szervezet, Európa egyik legnagyobb köz-és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén belül. A körülbelül 150 tagot számláló EIT Health egy egyedülálló európai hálózat, amely a legkiválóbb cégeket, egyetemeket, kutató, illetve fejlesztő központokat, valamint kórházakat és intézeteket foglalja magában. Az EIT Health feladata egy olyan ökoszisztéma felépítése, amely lehetővé teszi az egészségügy fejlesztését, amely ezáltal hosszabb és egészségesebb életet biztosíthat az európai lakosok számára. A szervezet fejleszti az egészségügyi szakemberek készségeit egész Európán belül, befektet Európa legnagyobb tehetségeibe és elősegíti az innovatív egészségügyi termékek/megoldások üzleti alapokra helyezését az Európai Unióban. Az EIT Health az egyik legnagyobb államilag finanszírozott egészségügyi kezdeményezés, amelyet az Európai Unió egyik testülete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »