Női sofőröket toboroz az Uber Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia az egyik utolsó ország a világon, amely tiltja a nőknek az autóvezetést, de már nem sokáig: a Mohammad bin Szalman koronaherceg nevéhez fűződő, óvatos reformok jegyében idén júniustól feloldják a tilalmat. Az Uber autómegosztó alkalmazást működtető cég és dubai változata, a Careem máris reagált erre: elkezdtek női sofőröket toborozni.

Hírdetés

Jelenleg Szaúd-Arábiában minden Uber-sofőr férfi, az utasoknak viszont – a CNN által megismert statisztikák szerint – 80 százaléka nő, a Careem esetében pedig ez az arány 70 százalék. A vezetési tilalom miatt sok nőnek az Uber vagy a Careen jelentette az egyetlen lehetőséget, hogy kimozduljon otthonról. A konzervatív családokból származó nők viszont pont azért nem használták a rendszert, mert a sofőrök férfiak, ők pedig nem mutatkozhatnak együtt idegen, nem családtag férfiak társaságában.

A helyzet biztosan csak nagyon lassan fog megváltozni, hiszen csak kevés nőnek van jogosítványa. Az autómegosztó appokat működtető cégek ezért egyelőre olyan nőket toboroznak, akik külföldön már szereztek jogosítványt – állítólag már több ezren jelentkeztek –, és mindössze egy 90 perces, gyorstalpaló tréninget szerveznek nekik a szaúdi közlekedési szabályokról és az ügyfelek kezeléséről. A tervek szerint három városban, Rijádban, Jeddahban és Al Khobarban vetik be először a női sofőröket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »